Componist Dirk Brossé maakt theaterstuk over de dood: "Als zoon van begrafenisondernemer was ik altijd al gefascineerd door de dood"

Componist-dirigent Dirk Brossé uit Destelbergen maakt momenteel een muziektheaterstuk over de dood. "ONT roerd" zal de productie heten en die zal in het najaar rondtoeren door Vlaanderen. Brossé werkt ervoor samen met acteur Dirk Van Vaerenbergh en een begrafenisondernemer. Met de voorstelling willen ze het taboe rond de dood en het rouwproces doorbreken. 

Dirk Brossé is zelf de zoon van een begrafenisondernemer, en al van jongs af aan is hij gefascineerd door de dood. En nu het coronavirus voor veel overlijdens heeft gezorgd, vond hij het tijd om daarover een muziekvoorstelling te maken. "Ik heb altijd al gedacht dat ik iets wou doen rond de dood", vertelt Brossé aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Over mijn eigen ervaringen, over de dood van mensen in mijn omgeving. Maar ik heb dat lang weggeduwd, want - zoals de meeste mensen - wilde ik het liefst zo weinig mogelijk met de dood te maken hebben. Maar nu is het juiste moment om de dood ter sprake te brengen."

Niet triest

Het is een voorstelling om blij van te worden, en zo de dood bespreekbaar te maken

Componist Dirk Brossé

"Ik kan me voorstellen dat mensen in deze coronatijden behoefte hebben aan leuke dingen, en niet meteen naar een voorstelling over de dood willen gaan", gaat Brossé verder. "Maar het wordt geen trieste voorstelling, en de dood is nu eenmaal deel van ons leven. Het is zeker niet de bedoeling om mensen met een slecht gevoel naar huis te laten gaan. Integendeel, we willen ze een warm gevoel meegeven. Het is om blij van te worden en zo de dood bespreekbaar te maken."

Intiem

Volgens Brossé wordt het theaterstuk een intieme belevenis met een mix van muziek en teksten. Bij elke voorstelling kunnen 250 mensen aanwezig zijn. De voorstelling "ONT roerd" zal vanaf oktober te zien zijn in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brussel. Meer info vind je op de website van het theaterstuk

Beluister hieronder het interview met Dirk Brossé

kasto80

Meest gelezen