Pexels-Teona Swift

UGent opent "plantenhotel" om planten van kotstudenten te verzorgen tijdens zomervakantie

Studenten van de Gentse universiteit kunnen tijdens de zomermaanden hun plantjes laten verzorgen door de medewerkers van de bibliotheek van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Bibliothecaris Paul Buschmann neemt het initiatief om een "plantenhotel" op te richten. De plantjes binnenbrengen is volledig gratis.

Paul Buschmann is de bibliothecaris van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit van Gent. Hij heeft de mosterd voor het idee van het plantenhotel gehaald bij een buitenlandse collega: "Ik was een aantal jaar geleden op een congres in het buitenland. Daar hoorde ik een collega-bibliothecaris over dit initiatief. Ik dacht: dat is zo mooi in al zijn eenvoud. Dát gaan we ook doen."

Beluister het interview hieronder en/of lees verder:

Verschillende verzorgingsopties

Wanneer het academiejaar over is en de zomervakantie staat voor de deur, weten kotstudenten niet altijd waar naartoe met hun dierbare planten. Nu kunnen ze die binnenbrengen en worden ze tijdelijk "geadopteerd". Er zijn verschillende verzorgingsopties: "Bij optie A krijgen de plantjes 2 keer per week water, bij optie B 1 keer en optie C is voor cactussen en andere speciale gevallen", legt Buschmann uit. 

Iedere optie zal op een aparte verdieping staan om het wat eenvoudiger te maken. De eerste verdieping is voor optie A, de tweede voor optie B en de derde voor optie C. "De studenten mogen zelf kiezen waar ze hun plantje zetten: in veel of weinig licht."

We richten ook een kleine ziekenboeg op voor planten die een beetje ziek worden

Bibliothecaris Paul Buschmann van de Gentse universiteit

Hij gaat er ook vanuit dat de planten allemaal gezond zijn als ze binnen komen, er is geen tijd om te kijken of er eentje ziek is. "Maar er wordt wél een ziekenboeg ingericht voor als we zien dat er een ziek dreigt te worden. Dan geven we die extra liefde en aandacht."

"Bibliotheekbrousse"

De studenten zelf reageren met groot enthousiasme op de lancering van het plantenhotel. "We hebben het gisteren op de Facebookpagina gezet en we zijn geschrokken van het aantal reacties. Op dit moment staat de teller op ruim 360 aanvragen. Ik vermoed dat we vandaag een overrompeling van planten zullen krijgen. Het zal een bibliotheekbrousse worden denk ik."

Studente Jolien is fan van het project: "Hoe langer mijn vetplantjes in leven kunnen blijven, hoe beter." En de bibliotheek is er klaar voor, zo blijkt uit deze reportage van "Het journaal" (lees voort onder de video).

Videospeler inladen...

De vloeroppervlakte is ongeveer 8.000 vierkante meter: plaats genoeg voor alle plantjes

Bibliothecaris Paul Buschmann van de Gentse universiteit

De bibliotheek is bijzonder groot, en bovendien een van de mooiste van Vlaanderen, zegt Buschmann trots. Er is plaats genoeg om alle planten te zetten: "Onze vloeroppervlakte is ongeveer 8.000 vierkante meter. Dus alle plantjes kunnen de nodige ruimte krijgen. Anderhalve meter afstand zal ook voor de planten lukken."

Enkel studenten universiteit

Het initiatief is enkel voor studenten van de Gentse universiteit, maar: "Ik hoop dat de hogescholen misschien ook zullen beginnen met een eigen plantenhotel", zegt Buschmann nog. De studenten van de unief kunnen alleszins gerust zijn dat hun dierbare plantjes goed verzorgd zullen worden. Iedere plant krijgt een kenteken zodat de eigenaar bekend is. Een 30-tal medewerkers van de bibliotheek werken tijdens de zomermaanden in beurtrol om de planten te verzorgen.

kasto80

Meest gelezen