Getty Images

Grootste maatjesleverancier in België tevreden over eerste maatjes: "Lastige vangst, maar heel lekker"

Het bedrijf Gilco uit Evergem is één van de grootste maatjesleveranciers in België. Door de start van het maatjesseizoen draait de fabriek er op volle toeren. “Verschillende factoren maakten de vangst wat moeilijker dit jaar, maar we hebben opnieuw lekkere verse maatjes”, vertelt Caroline De Rue van Gilco. 

Van visser tot supermarkt

Het maatjesseizoen is officieel weer gestart. Vooraleer de maatjes terecht komen in onze winkelrekken, leggen ze een volledig parcours af. “Jaarlijks gaan de Noorse vissers begin mei op zee voor de eerste vangst van het seizoen. Alle maatjes voor een heel seizoen worden op 6 weken tijd gevangen. De maatjes die voor vandaag in de winkel lagen, waren dus nog de vangst van 2020”, vertelt Caroline De Rue.

Daarna vertrekken de maatjes vanuit Denemarken naar de Belgische leveranciers. Heel wat maatjes in onze supermarkt komen van de leverancier Gilco uit Evergem. Zij zijn één van de grootste leveranciers in België die maatjes aan supermarkten en groothandels leveren. In de fabriek in Evergem worden de maatjes ontdooid en klaargemaakt voor verkoop. 

Moeilijke vangst

De verse maatjes in onze supermarkten worden gevangen in Noorwegen en in fabrieken in Denemarken verwerkt. Dit jaar werd de vangst bemoeilijkt door een sterke wind in de Noordelijke gebieden van de oceaan. Hierdoor zijn de scholen van haringen een stuk meer verspreid en hebben vissers slechts kleine vangsten. 

Daarnaast strooide ook de komst van de Brexit heel wat roet in het eten.  Zo hebben de Noorse vissers geen overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk om te vissen in Engelse wateren. Hierdoor trachten veel Noren het noordzeequotum vroegtijdig te bereiken. De haring zwemt in het begin van mei namelijk nog meer noordelijk, waardoor Noorse vissers geen haring meer kunnen en mogen vangen. 

“Ondanks de lastige vangst zijn de maatjes heel erg lekker en liggen ze aan mooie prijzen in de supermarkten. Het best haal je de maatjes voor het opeten uit de frigo zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen, dan zijn ze het lekkerst”, geeft Caroline De Reu mee. 

kasto80

Meest gelezen