Vermagerde Kim Jong-un : "Voedseltekort bedreigt Noord-Korea"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwt zijn volk voor voedseltekorten en een hongersnood. Een zware tyfoon zou de oorzaak zijn van een mislukte graanoogst, maar ook de gevolgen van de coronapandemie en de gesloten grenzen met China zijn mogelijk verantwoordelijk voor een tekort aan voedsel. Zelf ziet Kim Jong-un er ook heel wat magerder uit vergeleken met enkele maanden geleden, al is hij volgens Zuid-Koreaanse media in behandeling voor hartproblemen.

In een vrij ongewone waarschuwing spreekt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over een "gespannen" voedselsituatie in zijn land als gevolg van grote overstromingen na een tyfoon, de coronapandemie en internationale sancties. De moeilijke economische situatie van het land is bekend, maar dat Kim nu openlijk het voedseltekort benoemt, is zeer ongebruikelijk.

Kim riep het Centraal Comité van zijn regerende Arbeiderspartij op om van het wegwerken van dat voedseltekort "een topprioriteit" te maken: "Met name de voedselsituatie van de bevolking wordt nu gespannen omdat de landbouwsector er niet is in geslaagd om zijn graanproductie te vervullen na de overstromingsschade", zo wordt Kim geciteerd door het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

Grens met China dicht

Ook de Verenigde Naties had er in een recent rapport voor gewaarschuwd dat veel Noord-Koreaanse gezinnen tegen augustus in de problemen komen indien het voedseltekort niet wordt verholpen door invoer of buitenlandse hulp.

Twee maanden geleden nog had Kim Jong-un zijn partijgenoten opgedragen om een "zware mars" te ondernemen om de economische pijn van zijn volk te verlichten. Daarmee leek hij te verwijzen naar de verwoestende hongersnood van de jaren 1990.

Of een gelijkaardige hongersnood er nu weer zit aan te komen, is onduidelijk, maar volgens Zuid-Koreanen die de marktprijzen in het Noorden volgen, is de prijs van rijst de afgelopen weken opvallend sterk gestegen.

Omdat de grens met China dicht is door de pandemie, komt er ook heel weinig binnen via de grootste handelspartner van Noord-Korea. Veel essentiële goederen zoals medicijnen worden daardoor schaarser.

Koppige Kim

De voedselschaarste is slecht nieuws voor een leider die 10 jaar geleden bij zijn machtsovername beloofde dat hij alle problemen van zijn volk zou oplossen. De dooi in de relaties met de VS vanaf 2018 leken aanvankelijk goed nieuws. Maar de "romance" met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump was maar van korte duur. De zware internationale sancties bleven ook van kracht.

Koppig weigerde Kim vorig jaar bij de uitbraak van de pandemie en na de verwoestende overstromingen door een tyfoon nog alle internationale hulp. Hij vreesde dat zijn land hierdoor besmet zou geraken met het coronavirus. Hij beweerde ook trots dat Noord-Korea volledig gevrijwaard was gebleven van de pandemie. Maar dat wordt al een tijdje in twijfel getrokken door experten.

Begin dit jaar had hij al in een andere ongewone boodschap zijn economische mislukking toegegeven. Een nieuw vijfjarenplan zou beterschap brengen met een "zelfvoorzienende" economie. Ook beloofde hij hernieuwde inspanningen om het nucleair arsenaal van Noord-Korea uit te breiden.

Opvallend mager

Op de foto's die vandaag verspreid worden door het staatspersbureau ziet Kim Jong-un er ook opvallend vermagerd uit. De 37-jarige leider kampte eerder al met overgewicht en gezondheidsproblemen, vandaar dat de speculaties ook nu weer toenemen over zijn toestand. 

Bekijk hieronder het verschil tussen 4 maanden geleden en nu (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens de Zuid-Koreaanse media is Kim in behandeling voor hartproblemen. Experten geloven dan ook dat hij flink op dieet is sinds enkele maanden. Hij woog tot voor kort 140 kilogram, terwijl hij amper 1m70 groot is. Vermoedelijk is hij al 20 kilogram lichter intussen. De relatie met het nijpende voedseltekort in zijn land is niet duidelijk. 

Meest gelezen