Videospeler inladen...

Lantis kaatst de bal terug naar politiek: "Over PFOS hebben wij nooit verstoppertje gespeeld"

Lantis heeft als bouwheer van de Oosterweelverbinding altijd open kaart gespeeld over de PFOS-verontreiniging op de bouwwerf in Zwijndrecht. Dat heeft CEO Luc Hellemans gisteravond gezegd in "Terzake". Hiermee legt hij de bal weer in het kamp van de Vlaamse regering, meer bepaald bij minister Ben Weyts (N-VA), die in de vorige Vlaamse regering verantwoordelijk was voor het dossier van Oosterweel. 

Hellemans licht de betekenis toe van de dading van 2018 tussen de BAM, de voorganger van Lantis, en 3M, het bedrijf dat PFOS heeft geproduceerd. "Lantis is de bouwheer en moet de Oosterweelverbinding proberen te bouwen volgens de geldende kaders. 3M is de vervuiler en is een saneringsplichtig bedrijf." Volgens hem is het bedrijf verplicht om vervuilde grond te saneren als dat door de Vlaamse overheid wordt opgelegd.

In onze raad van bestuur zitten twee regeringscommissarissen

Luc Hellemans (Lantis)

"Wij hebben de hogere overheid gesensibiliseerd", klinkt het stellig. "In onze raad van bestuur zitten twee regeringscommissarissen. Die controleren elke daad die wij stellen en rapporteren aan de Vlaamse overheid."

"Vanaf 2017 hebben wij gerapporteerd: consequent, elk jaar", aldus Hellemans. "Over PFOS hebben wij nooit verstoppertje gespeeld. Elke keer opnieuw hebben wij PFOS gerapporteerd." Volgens Luc Hellemans is dat gebeurd vanaf het moment dat Lantis PFOS-verontreiniging op het projectterrein heeft vastgesteld.

Dat 3M volgens de dading slechts 75.000 euro spendeert aan sanering  klopt niet, zegt Hellemans. Want de verontreinigde grond die Lantis van de werfzone overbrengt naar de site van 3M en daar inkapselt, moet door het bedrijf worden gesaneerd.

Het wordt uitkijken naar het debat van vanmiddag in het Vlaams Parlement. Heel wat ministers zijn daarvoor uitgenodigd. De oppositie wil dat ook minister Weyts uitleg geeft, maar het is niet duidelijk of Weyts aanwezig zal zijn. Onze politiek verslaggever Bart verhulst blikt daar in "Het Journaal" ook al even op vooruit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen