AFP or licensors

Mysterieuze vliegtuigcrash uit 1965 opgelost door extreme droogte in Californië dit jaar?

Een botsing in de lucht en daarna niets meer. 56 jaar geleden verdween een klein sportvliegtuigje in Californië. Het wrak werd nooit teruggevonden, tot nu. Door de extreme droogte is het Folsom-meer grotendeels drooggelegd en daardoor zou de mysterieuze crash na al die jaren dan toch opgelost kunnen worden.

In Californië is het warm. Heel warm. Het kwik klimt er vlotjes boven de 40 graden en verschillende meren zijn er (deels) opgedroogd. In meerdere delen van Californië is de noodtoestand voor de droogte uitgeroepen. 

Door die extreme droogte staat het water historisch laag in het Folsom-meer. Normaal stroomt er elk jaar een sneeuwlaag vanuit het Sierra Nevada-gebergte in het meer, maar dat is dit jaar anders. En zo zou er zomaar eens een mysterieuze vliegtuigcrash uit 1965 opgelost kunnen worden.

Steigers van boten, die normaal op het water dobberen, liggen er nu troosteloos bij.
2021 Getty Images

Vorige week waren onderzoekers in het Folsom-meer, vlak bij Sacramento, hun apparatuur aan testen, toen hun sonar een vreemd object opmerkte op het diepste punt van het meer. Dat vreemd object bleek een vliegtuig te zijn. "We konden de romp, de rechtervleugel en de staart zien", vertelt de CEO van het bedrijf aan de lokale media. Een identificatienummer of de binnenkant van het vliegtuig hebben de onderzoekers niet kunnen spotten. Er zal nu bekeken worden hoe het wrak bovengehaald kan worden.  

De grote vraag is nu: welk vliegtuig ligt er op de bodem van het Folsom-meer? Vermoedelijk gaat het over een Piper Comanche 250, een sportvliegtuigje, dat op Nieuwjaarsdag 1965 botste met een ander klein vliegtuig, een Beechcraft Debonair. De Beechcraft kon een succesvolle noodlanding maken, de Piper Comanche had minder geluk. Aan boord zaten vier passagiers, die alle vier op slag dood waren. Tot nu toe werd alleen het lichaam van de piloot teruggevonden. Van de andere lichamen of van het vliegtuigje zelf geen spoor. 

Als effectief blijkt dat dit hét vliegtuigje is, kan dat betekenen dat de nabestaanden na 56 jaar afscheid kunnen nemen. Frank Wilcox was drie toen zijn broer vermist raakte. Hij is heel zijn leven blijven zoeken naar hem, vertelt zijn weduwe. "Hij kende zijn broer niet echt, maar samen met zijn mama ging hij regelmatig naar het meer, wanneer het water laag stond. Dan keken ze of er iets te zien was. Toen zijn moeder 17 jaar geleden stierf, beloofde hij haar dat hij hem zou vinden."

Toen zijn moeder 17 jaar geleden stierf, beloofde hij haar dat hij hem zou vinden

Het is trouwens niet de eerste keer dat onderzoekers proberen om het vliegtuigje op te sporen. Ook in 2014 kampte Californië met een enorme droogte en ook toen probeerden duikers en een sonarboot de locatie van het wrak te achterhalen.

Meest gelezen