Natuurbrand in Ravels: "Gebruik de 112-app, die geeft de exacte locatie"

Vanmiddag heeft er even een bosbrand gewoed in Weelde (Ravels). De brandweer was er snel bij met een extra bluswagen. Daardoor bleef de schade beperkt tot een oppervlakte ter grootte van een half voetbalveld. De brandweer roept wel op om de 112-app te gebruiken om een natuurbrand te melden. Die geeft hen de exacte plaats van de brand, waardoor ze minder tijd verliezen met zoeken.

Aan Geeneinde in Weelde (Ravels) is rond 13:45 uur brand uitgebroken in een groot bosgebied, vlakbij Weelde Depot en het vaccinatiecentrum. 

"Op basis van de rookpluim, die we vanuit het centrum van Weelde al goed konden zien, hebben we vrij snel de brand gevonden", zegt Patrick Deboel van de hulpverleningszone Taxandria. "Een oppervlakte van ongeveer een half voetbalveld stond goed in brand. We hebben de brand wel snel kunnen afbakenen, ook omdat er geen wind stond."

De brandweer was wel met de grote middelen uitgerukt. "Momenteel zitten we in risicofase rood voor natuurgebieden, waardoor we meteen een extra pompwagen meesturen en ook bosbrandweerwagens in gereedheid brengen, zodat die indien nodig snel ter plaatse kunnen zijn."

112-app

Deze keer waren er geen extra wagens meer nodig. De brandweer roept wel op om bij een natuurbrand de 112-app te gebruiken om hen te verwittigen. "Die is gekoppeld aan je gps en stuurt coördinaten mee, zodat we vrij exact weten waar we moeten zijn. Anders verliezen we daar toch soms tijd mee. Nu was de rookpluim goed te zien, dus we wisten al in welke richting we moesten zijn, maar eens ter plaatse vind je soms moeilijk de exacte haard tussen de bomen."

Nu was de rookpluim goed te zien, maar eens ter plaatse vind je soms moeilijk de exacte haard tussen de bomen en verliezen we soms wat tijd

Patrick Deboel, hulpverleningszone Taxandria

Belgisch-Nederlandse brandweerpost: "Unicum"

Opvallend was dat er ook een Nederlandse brandweerwagen ter plaatse kwam. "Onze post in Baarle, vroeger Baarle-Hertog, is een samenwerking met de Nederlandse brandweer. Die komen dus af en toe ook hier branden bestrijden. Het zijn altijd de dichtsbijzijnde wagens die opgeroepen worden en in deze regio is dat Baarle. Zij hebben een tank van 28.000 liter dus die kunnen we goed gebruiken nu."

Meest gelezen