Wim Dirkx

Natuurpunt gaat droogte en hitte meten in 50 natuurgebieden van provincie Antwerpen

Natuurpunt gaat de droogte en hitte meten in 50 natuurgebieden in de provincie Antwerpen. Daarvoor zijn enkele maanden geleden al sensoren geplaatst in allerlei bossen en graslanden. De sensoren moeten de effecten van de droogte op onze natuurgebieden weergeven. "In het Mechels Broek, een gebied dichtbij de stad, zien we bijvoorbeeld al dat de grachten droog staan", zegt Lander Wantens van Natuurpunt. 

De komende maanden zal Natuurpunt de droogte en hitte meten in 50 natuurgebieden in Antwerpen. In totaal werden er daarvoor 200 sensoren geplaatst, in samenwerking met het onderzoeksproject "CurieuzeNeuzen in de Tuin" van de Universiteit Antwerpen. 

Warmer in de stad

De sensoren moeten info opleveren over het effect van hittegolven op natuurgebieden. Ze moeten ook meten hoe sterk het verkoelend effect van zulke natuurgebieden is. "In een stad is het 's avonds vaak nog 7 tot 8 graden warmer dan daarbuiten. Vandaag is het ook een echte hittedag. We zijn dan benieuwd of de gebieden rond de stad al dan niet sneller afkoelen", legt Lander Wantens van Natuurpunt uit. 

In het Mechels Broek zien we al dat de grachten droog staan. Dat heeft een negatief effect op de fauna en flora

Lander Wantens, Natuurpunt

Droogteprobleem

"We hebben ook specifiek ingezet op die natuurgebieden in de provincie om onder meer te bekijken of ze vocht langer opslaan in de bodem, bijvoorbeeld na een lange droge periode", gaat Wantens verder. In onze natuurgebieden is het namelijk maar al te vaak problematisch droog. "In het Mechels Broek zien we bijvoorbeeld al dat de grachten droog staan. Dat heeft een negatief effect op de fauna en flora die afhankelijk zijn van deze waterrijke gebieden." 

Eerder al zijn er gelijkaardige studies gebeurd, maar nog nooit op zo'n grote schaal. Metingen van de komende maanden moeten uitwijzen hoe groot het droogteprobleem precies is. 

Een gracht in Mechels Broek die is drooggevallen.
Wim Dirckx

Meest gelezen