De Noord-Aziatische modderkruiper

Noord-Aziatische modderkruiper bedreigt inheemse grote modderkruiper

De Noord-Aziatische modderkruiper - een vis die leeft op de bodem van poelen en beken - verspreidt zich razendsnel in beken in Noord-Limburg. Dat is slecht nieuws voor de inheemse grote modderkruiper, die erg zeldzaam is. 

De grote modderkruiper is een langgerekte spoelvormige vis met een bruine kleur die in kleine beken en moerassen leeft. De vis is zeldzaam geworden in Vlaanderen, maar onder meer in Bocholt en de buurgemeenten kwam hij wel nog voor. Daar zijn twee jaar geleden voor het eerst ook DNA-sporen van de uitheemse Aziatische soort gevonden, en nu blijkt dat die soort zich heel snel verspreidt. Hij neemt letterlijk de plaats in van de inheemse grote modderkruiper. Onderzoeker van het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO), Jeroen Vanwichelen: "We hebben aanwijzingen dat ze de habitat van de grote modderkuiper gebruiken. Het beeksysteem in de buurt van Bocholt was heel geschikt voor de grote modderkruiper, maar die hebben we daar nu niet meer teruggevonden. Mogelijks is hij daar al weggeconcurreerd door de grote massa aan Aziatische modderkruipers."

(Lees verder onder de foto:)

De grote modderkruiper

Om deze Europees beschermde soort in Vlaanderen er weer bovenop te helpen is sinds dit jaar gestart met een beschermingsprogramma, waarbij de habitat van de grote modderkruiper wordt hersteld. Ook zullen de bestaande populaties worden aangesterkt door uitzet van gekweekte grote modderkruipers. Jeroen Van Wichelen: "Maar de Noord-Aziatische modderkruiper zou al deze inspanningen teniet kunnen doen door de inheemse soort weg te concurreren, ermee te hybridiseren, of door eventuele overdracht van nieuwe ziektekiemen waartegen de grote modderkruiper en mogelijk andere vissoorten niet bestand zijn." 

De hoeveelheden Noord-Aziatische modderkruiper die nu zijn aangetroffen, zijn volgens het INBO dan ook erg verontrustend en ze vragen om snelle actie. Dit jaar zal alvast Europese steun worden aangevraagd om de grote verspreiding van de soort te kunnen stoppen.

De inhoud van de fuik in Bocholt
foto: Radio 2

Meest gelezen