Satellietfoto van de kerncentrale van Taishan in het zuiden van China.

China geeft beschadigde brandstofstaven en gasophoping in erg moderne kerncentrale toe 

China bevestigt voor het eerst berichten dat er problemen zijn in de kernreactor Taishan-1 niet zo ver van Hongkong. Daar zouden vijf brandstofstaven beschadigd zijn en er is sprake van gasophoping. Volgens Peking is de situatie onder controle en is er geen sprake van verhoogde straling buiten de reactor, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

Enkele dagen geleden meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dat er problemen waren in de kerncentrale van Taishan. Die ligt in de zuidelijke provincie Guangdong, ten westen van Hongkong en Macau. Daar staan twee grote reactoren die in 2018 gebouwd zijn door de Franse nucleaire groep Framatome. De centrale wordt uitgebaat door een Chinese energiegroep samen met Electricité de France (EdF), dat voor 30 procent eigenaar is.

Vandaag heeft Peking dus gereageerd op dat bericht. China geeft toe dat er technische problemen zijn. Zo zouden er zeker vijf brandstofstaven in de reactor beschadigd zijn en is er sprake van gasophoping. Toch zou er volgens de Chinese overheid geen groot probleem zijn, is er geen extra straling buiten de reactor en is de situatie onder controle. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zegt dat er voorlopig geen sprake is van een incident waarbij straling in de omgeving terechtgekomen is. 

De Chinezen hebben de drempelwaarden verhoogd waardoor de centrale kon blijven draaien

De Franse nucleaire expert Yves Marignac

De Franse mede-eigenaar EdF bevestigt het nieuws over de staven en over de gasophoping. Wellicht is het bericht van CNN gebaseerd op informatie van Franse medewerkers van dat bedrijf. 

De twee reactoren van Taishan zijn ontworpen door de Franse groep Framatome, een van de grote bouwers in die sector en waarvan EdF hoofdaandeelhouder is. Ze waren de eerste reactoren van een nieuw type, de EPR, waarmee de nucleaire industrie zich van een toekomst wil verzekeren in de energiemarkt. Die industrietak eist een rol op nu fossiele brandstoffen steeds meer in diskrediet geraken.

Twee andere reactoren van dat type worden gebouwd in Frankrijk zelf en in Finland en ook Groot-Brittannië zou belangstelling hebben. Als dit incident ernstig is, zou dat erg negatieve gevolgen kunnen hebben voor nieuwe bestellingen en voor de toekomst van kernreactoren in het algemeen.

"Het Journaal" laat hierover de Franse expert Yves Marignac aan het woord, van de Nucleaire afdeling van het Institut Négawatt : (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

China zet in op kernenergie tegenover olie en gas

De Chinese industrie verbruikt enorm veel energie. Het land is een van de grootste verbruikers van kernenergie te wereld en wil die sector nog uitbreiden in samenwerking met Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en Canada. In het land zijn er 50 kerncentrales en er zijn er nog eens 18 in aanbouw.

Dat past in een strategie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (die veelal ingevoerd moeten worden) fors terug te dringen, net als de legendarische luchtvervuiling in grote Chinese steden. Om diezelfde reden zet China ook veel in op groene energie, maar dus ook kernenergie.

Volgens Peking is de situatie in Taishan dus onder controle, maar door het systematische gebrek aan openheid in het land is er daar geen zekerheid over. Mogelijk zouden we ook nooit van problemen hebben gehoord als de Franse mede-eigenaars daar niets over gezegd hadden. Beschadigde brandstofstaven in de kern van de reactor zijn hoe dan ook geen klein probleem. De regering van de regio Hongkong is alvast ongerust en heeft om meer uitleg gevraagd.

Zie hieronder ligging van centrale van Taishan in het geel:

Meest gelezen