Ook Gent bezorgd over mogelijke vervuiling met chemische stof PFOS in haven 

Gent wil weten of ook in de Gentse haven bedrijven met de schadelijke stof PFOS werken of werkten. Die chemische stof zorgt voor ongerustheid nadat PFOS is opgedoken in de buurt van Zwijndrecht in het kader van de Oosterweelwerken. 

PFOS is een chemische stof die erg lang in het water en de grond achter blijft, en die gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Niet alleen in het Waasland maken ze zich daar nu zorgen over, ook in Gent. Want ook daar werken of werkten bedrijven mogelijk met die stof. Het Gentse stadsbestuur weet nu nog te weinig en vraagt daarom extra info op, zegt schepen Tine Heyse (Groen). 

“Er zijn veel bedrijven in de Gentse haven, vaak met een rijk verleden. We hebben nu nog geen indicaties van problemen, maar we zijn niet zeker dat we alles weten. Ik denk dat iedereen het nieuws volgt, en zich nu afvraagt: kan dat ook in mijn buurt. We willen dus alert zijn.” 

We hebben nu nog geen indicaties van problemen, maar we zijn niet zeker dat we alles weten

Schepen Tine Heyse

Extra info

Gent heeft daarom extra info opgevraagd bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. "We willen van hen weten of ze plekken in Gent kennen waar er PFOS-vervuiling is", zegt Heyse. "En ook of er lozingen zijn of activiteiten die mogelijk een risico inhouden, zowel in het verleden als nu. Aan de Vlaamse Milieumaatschappij hebben we dan weer een lijst van bedrijven gevraagd die een vergunning hebben om te mogen lozen zonder risico. Het lijkt me goed dat we die info krijgen, zodat we ermee kunnen over waken of er risico’s zijn. Het is een kwestie van alert te zijn. "

De stad verwacht al deze week antwoorden van de Vlaamse milieumaatschappij en de afvalstoffenmaatschappij.

"Het Journaal" liet onze politiek verslaggever Bart Verhulst aan het woord die een vooruitblik geeft op de zitting vandaag in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen