Ook in Herk-de-Stad werden hoge concentraties PFOS gemeten

Onderzoekers van de UAntwerpen hebben hoge concentraties van de chemische stof PFOS gemeten bij vissen. En de concentraties in de Melsterbeek in Herk-de-Stad waren hoger dan die in Zwijndrecht, in de buurt van de fabriek van 3M, schrijft Het Belang van Limburg.

Op vraag van de Vlaams Milieumaatschappij onderzocht de universiteit van Antwerpen tussen 2015 en 2018 of en welke chemische stoffen zich in de waterlopen in Vlaanderen bevonden. Voor stoffen zoals PFOS, die niet goed meetbaar zijn in water omdat ze niet goed oplossen, worden vissen geanalyseerd. En uit die resultaten blijkt dat de hoogste concentraties PFOS niet in de buurt van Zwijndrecht werden gemeten. "Bij palingen zagen we de hoogste concentraties in de Melsterbeek in Herk-de-Stad", vertelt onderzoekster Lies Teunen. "We hebben ook baarzen onderzocht en daar zagen we de hoogste concentraties in de Zenne." 

Historische vervuiling

Het gaat om een historische vervuiling. PFOS wordt al enkele decennia niet meer gebruikt in Europa. Maar de stof breekt maar langzaam af. En de stof kwam niet alleen vrij bij de productie van waterafstotende producten, ook bij het gebruik ervan. "De stof werd onder meer gebruikt voor het waterafstotend maken van textiel of in de productie van huishoudelijke producten, zoals anti-aanbakpannen, om die vetafstotend te maken", zegt Teunen. 

De UAntwerpen is momenteel met nieuwe metingen bezig, de resultaten daarvan worden in 2023 verwacht.

Meest gelezen