Opgelet: valse sms over voicemail is erg vervelend virus, wat moet je doen als je erop hebt geklikt? 

Safeonweb waarschuwt op haar website voor een nieuwe valse sms die rondgaat. De sms zegt in een kort bericht dat je een nieuw voicemailbericht zou hebben, met daarbij een link. Klik daar vooral niet op, want anders start de installatie van een virus op je telefoon. Al jouw persoonlijke gegevens worden gestolen en jouw contacten krijgen op hun beurt een valse sms. "De Inspecteur" van Radio 2 krijgt onderstaande tips van Safeonweb, ook voor wie al in de val is gelopen.

Wat moet je doen als je het bericht hebt gekregen?

 • In het bericht staat niet meer dan "New Voicemail" en dan een blauwe link. Klik daar vooral niet op. 
 • Als je op de link klikt, wordt er gevraagd om een applicatie te downloaden. Doe dit in geen geval. Er wordt dan een virus op je toestel geïnstalleerd dat toegang kan krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst. Het virus gebruikt jouw nummer om berichten te versturen naar je contacten.
 • Stuur een screenshot van het bericht door naar verdacht@safeonweb.be. Wij laten de links in het bericht blokkeren. 
 • Verwijder het bericht.

Hoe kan je zien of je de applicatie geïnstalleerd hebt?

 • Er verschijnt een nieuwe app tussen je andere apps.
 • Je kan deze app niet verwijderen.

Wat als je de app al hebt geïnstalleerd?

Voer je wachtwoord niet in en log niet in op een account voordat je één van deze oplossingen hebt uitgeprobeerd. Kies één van beide methodes die voor jou het eenvoudigste lijkt. Problemen? Vraag hulp aan iemand die handig is met smartphones.

Methode 1: Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen

 • Schakel de vliegtuigstand in op je smartphone.
 • Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen. Het proces om dit te doen, varieert afhankelijk van de fabrikant van het apparaat. Let op: als je geen back-ups hebt ingeschakeld, verlies je je gegevens.
 • Herstel je gegevens met je back-up. Let op: de back-up moet gemaakt zijn voordat je de applicatie en het virus installeerde.
 • Je apps moet je opnieuw downloaden uit de applicatiestore.

Methode 2: Herstart je toestel in "safe mode" en verwijder de valse app

 • Herstart of start het toestel en kies voor 'safe boot' of 'safe restart'. De manier om dit te doen kan verschillen van toestel tot toestel. Soms moet je bv. de volumeknop gelijktijdig ingedrukt houden. Zoek zo nodig op hoe dit werkt voor jouw toestel (merk, type, versie). Kijk hier hoe je dit doet.
 • Je toestel staat nu aan in 'safe mode'. Je leest dit ergens op het scherm.
 • Ga nu naar 'instellingen', 'apps'.
 • Kies de valse app en 'uninstall' deze app. Zo verwijder je die app dus. 
 • Zet je toestel opnieuw uit en herstart in de normale modus.

Wat moet je nog zeker doen?

 • Verander alle wachtwoorden van je accounts waar je toegang tot hebt met je smartphone.
 • Het kan zijn dat er in jouw naam een sms-bericht naar al je contacten is gestuurd. Verwittig je contacten zo snel mogelijk.
 • Als er vanop jouw nummer berichten naar je contacten gestuurd zijn, merk je dat misschien niet onmiddellijk op. Op de afrekening van je telefoonkosten kan je wel zien dat er massaal berichten verstuurd zijn. Neem contact op met je operator als je dit opmerkt op je factuur. Pas wanneer je de app verwijderd hebt, kan je nummer niet meer misbruikt worden.

Hoe je beschermen tegen toekomstige oplichting zoals deze?

 • Denk altijd twee keer na voor je op een link in een bericht klikt. De kans is groot dat je in de nabije toekomst nog meer smishing- en phishingberichten zal krijgen in naam van zogezegde koerierdiensten of andere bedrijven.
 • Activeer eventueel een spamfilter op je toestel, maar let op dat je kiest voor een betrouwbaar systeem. 
 • Blokkeer verdachte zenders.
 • Installeer alleen applicaties uit een standaardapplicatiestore (Google Play Store, App Store). Als je tijdens de installatie van een app een boodschap krijgt die de installatie verhindert of die waarschuwt voor de veiligheid, ga dan zeker niet verder.
 • Voor Android-apparaten: zorg ervoor dat de Google Play Protect is ingeschakeld als je toestel dit ondersteunt.

Meest gelezen