Opleiding wijnbouw aan SyntraPXL meteen volzet

De opleiding wijnbouw aan SyntraPXL is superpopulair: de opleiding is al meteen volzet voor komend schooljaar. Heel wat mensen hebben interesse om wijnbouwer te worden, als hobby of als beroep. 

Aan SyntraPXL in Hasselt moesten geïnteresseerden in de opleiding wijnbouw snel zijn om in te schrijven: de opleiding is al meteen volzet voor komend schooljaar. De groep die in september start was al verdubbeld van 20 naar 40 mensen, en er staan nog mensen op de wachtlijst. In de opleiding krijg je theorie over hoe je kan wijnbouwen, en er is ook een groot praktijkgedeelte. Wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes is docent in de opleiding en denkt dat het komt omdat we in Vlaanderen bourgondisch zijn aangelegd. "We zijn wijndrinkers en we hebben ook heel wat succesvolle wijnmakers. Daarom zijn mensen ervan overtuigd dat het hier ook echt kan." 

Het is een boerenvak met een onverbiddelijke baas: de natuur. 

Geurt van Rennes

Boerenvak

Sommige mensen zien het eerder als een hobby, anderen zien het eerder groot. "Er zijn mensen die het als een uit de hand gelopen hobby willen doen, kleinschalig, en wat wijn verkopen", zegt van Rennes. "Maar sommigen zien het potentieel van een groot wijndomein. Ze denken dat dat best leuk kan zijn." Maar of het écht leuk is, is nog maar de vraag. "Het is erg hard werken", lacht Van Rennes. "Het is een boerenvak met een onverbiddelijke baas: de natuur. Sommige weekends moet je tegen je vrouw zeggen dat je niet mee naar zee kan, omdat je moet spuiten want het gaat maandag regenen. De natuur is jouw baas en als je daar niet mee kan leven, dan moet je het niet doen. Je moet echt gepassioneerd zijn!"

Wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes

Meest gelezen