www.stefaanvanhul.be

Spectaculaire "position switch" van havenkranen in Deurne: torenhoge kraan van 400 ton vaart op ponton over Albertkanaal

Over het Albertkanaal in Deurne gebeurt vandaag een spectaculair transport van havenkranen. Een nieuwe havenkraan van 60 meter hoog en 400 ton wisselt daar van plaats met een oude havenkraan. Ze wordt op een speciaal ponton over het water getransporteerd naar de terreinen van logistiek bedrijf Gosselin, aan de overkant van het Albertkanaal. Hierdoor moet het verkeer op het kanaal even stilliggen. De operatie zal een hele dag duren.

Wie in de buurt van het Albertkanaal in Deurne woont, zal de spectaculaire 'position switch' vandaag kunnen volgen. Een torenhoge havenkraan van wel 60 meter hoog, 15 meter lang en een gewicht van 400 ton zal over het kanaal getransporteerd worden. Op een ponton zal de kraan zo'n 800 meter varen naar haar definitieve locatie, op de terreinen van logistiek bedrijf Gosselin aan de overkant van het kanaal.

"Het ponton zal gestabiliseerd moeten worden, gezien het gewicht dat erop wordt geheven. Vanaf het moment dat de kraan erop staat, vaart het ponton verder. Dan moeten we nog even wachten tot het verkeer op het Albertkanaal gestopt kan worden, want het ponton moet op een gegeven moment helemaal dwars gaan liggen waardoor ander verkeer niet kan passeren. Daarna wordt de kraan er terug afgereden", vertelt Marc Smet, CEO van Gosselin. 

De nieuwe kraan wisselt van plaats met een oudere, iets lagere kraan. Die maakt vandaag de omgekeerde beweging. Ze wordt naar een ander terrein van het bedrijf getransporteerd. De operatie zal een hele dag in beslag nemen. 

Meest gelezen