Stad Antwerpen roept lokale jeugdbewegingen op om bij te springen in vaccinatiedorp Spoor Oost

De stad Antwerpen vraagt jeugdbewegingen om deze zomer te komen helpen in het vaccinatiedorp op Spoor Oost.  De helpende handen zullen welkom zijn want veel vrijwilligers gaan op vakantie. De jongeren zouden, net zoals andere vrijwilligers, sneller gevaccineerd kunnen worden met overschotten, zegt schepen voor gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA): "Het gaat niet om een absolute ruil van vrijwilligerswerk voor een vaccin. Maar ze maken kans op een restvaccin. Dat is een mooie opportuniteit." 

Burgemeester De Wever (N-VA) deed eerder al een algemene oproep naar Antwerpenaren om hun stadsgenoten die al maanden vrijwillig werken in het vaccinatiecentrum, te vervangen. Die ervaren vrijwilligers verdienen stilaan wat rust en vakantie volgens schepen voor Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA): "Die fantastische ploeg heeft zich de afgelopen maanden met hart en ziel ingezet. Zij verdienen rust en daarom vragen we aan jeugdwerkingen om bij te springen in deze laatste rechte lijn deze zomer. Zo kan iedereen een onbezorgde zomer hebben."

De stad is niet op zoek naar speciale profielen, voegt de schepen toe: "We zoeken iedereen die enthousiast is. We focussen op jongeren die bijvoorbeeld op kamp willen of op speelpleinen willen werken. Zij zouden enorm gebaat zijn bij een snelle inenting door een restvaccin. We hebben nog nooit zoveel vaccins gehad dus ik ben zeer hoopvol dat zij van overschotten zullen kunnen profiteren. Vrijwilligers werken steeds in twee shiften. De duur hangt af van hoeveel vaccins die dag gegeven kunnen worden. Dat zou zelfs een leuke activiteit zijn." 

Als onze jongeren hun steentje bijdragen de volgende weken, gaat iedereen een zorgeloze en veilige zomer tegemoet.
Els van Doesburg

Nu de examens bijna voor iedereen achter de rug zijn, lijkt het voor van Doesburg het ideale moment om de handen uit de mouwen te steken: "Jongeren hebben nu nog enkele weken voor ze op kamp of vakantie vertrekken. Zo houden we het tempo erin. Dat blijft zeer belangrijk als je kijkt naar opflakkeringen zoals in Groot-Brittannië met de delta-variant. We moeten ook twee prikken zetten dus tempo blijft aangewezen." 

Jongeren als vragende partij

Amir Bouchrari, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en Antwerpenaar, ziet in de oproep een gouden kans: "Normaal staan jongeren achteraan in het rijtje, wat hun vaccinatie betreft. Toch staan heel veel jongeren te springen om ingeënt te worden. Gisteren registreerden nog zo'n 30.000 jongeren zich om gevaccineerd te worden. Ook voor het Johnson&Johnson-vaccin was er een stormloop." 

Volgens de voorzitter is het vooral het vooruitzicht op vrijheid dat jongeren overtuigt: "De gewilligheid is iets minder dan bij andere bevolkingsgroepen, maar dat verschil is niet significant. Jongeren die meer op sociale media zitten, zijn misschien wat vatbaarder voor complottheorieën. De meesten weten echter dat ze snel ontkracht kunnen worden. Heel veel jongeren willen naar festivals of op vakantie. Als je dan een week in het vaccinatiecentrum kan meedraaien en bijdragen aan de gemeenschap, is het mooi meegenomen dat je tegelijk een vaccin kan krijgen."

Meest gelezen