Radio 2

Staking in distributiecentrum Delhaize in Zellik gestopt in afwachting van gesprekken

Er wordt gestaakt in het distributiecentrum van warenhuisketen Delhaize in Zellik. Maandagavond brak er een spontane staking uit na het ontslag van één van de werknemers. Vrachtwagens en personeelsleden blokkeerden de hele dag de in- en uitritten van het gebouw. Sinds gisteravond kunnen leveranciers het distributiecentrum weer binnen- en buitenrijden. Sinds vanmiddag wordt er voorlopig niet meer gestaakt.

De aanleiding van het sociaal conflict is het ontslag van één van de werknemers "om dwingende redenen". Volgens Nancy Tas van de christelijke vakbond ACV is niet het ontslag op zich de aanleiding van de onrust. "De mensen vinden dat de manier waarop het ontslag is gebeurd, zonder duidelijke procedure of transparantie, niet objectief. Ze zijn bang dat dit een precedent zou kunnen worden. Daarom willen we zo snel mogelijk met de directie aan tafel gaan om dit uit te klaren", aldus Tas. Gisteren stelden vrachtwagens zich onaangekondigd op langs de Brusselsesteenweg (N9) en Pontbeek om alle verkeer te blokkeren. Die blokkades zijn intussen opgeheven.

Staking duurt voort

De meer dan 800 winkels van de warenhuisketen konden gisteren niet bevoorraad worden door de actie. Bij Delhaize zelf willen ze voorlopig weinig  over de zaak kwijt. "We kunnen meedelen dat het distributiecentrum weer beschikbaar is. Transport kan dus weer af en een rijden waardoor de bevoorrading van de winkels weer kan doorgaan. Over de concrete zaak gaan we geen uitspraken doen. We blijven geloven in een sereen sociaal overleg", aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Sinds vanmiddag is de staking stopgezet in afwachting van een gesprek met de directie. Dat laat de christelijke vakbond weten. Het gesprek staat volgende week gepland.

Meest gelezen