Magazijnier is de vaakst voorkomende studentenjob.
© Zoonar.com/Vichaya Kiatying-Angsulee - creative.belgaimage.be

Minder studentenjobs door coronacrisis, maar studenten deden wel voor het eerst aan thuiswerk in 2020

Voor het eerst in jaren is er in 2020 minder studentenarbeid gedaan dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie daarover van uitzendbedrijf Randstad. Het aandeel studentenarbeid lag niet alleen lager tijdens de zomer, maar tijdens het volledige jaar. En dat heeft alles te maken met de coronacrisis. Ook opvallend: thuiswerk heeft zijn intrede gedaan bij studentenjobs.

De studentenarbeid groeide al verschillende jaren op rij, maar die stijgende trend is in 2020 abrupt gestopt. Vorig jaar had "maar" iets meer dan driekwart van de jongeren een studentenjob. Het aandeel studentenwerk lag tijdens het hele jaar lager, niet enkel tijdens de zomer. Studenten die wel werkten, deden dat gemiddeld bijna de helft minder uren dan in 2019.

Eén verklaring voor die dalende cijfers: de coronacrisis, die zich overal op de arbeidsmarkt heeft laten voelen. Er waren minder vacatures in het algemeen, en dus ook specifiek voor studentenjobs. 

In welke jobs en sectoren worden studenten ingeschakeld?

  • Studenten werken het vaakst in de horeca (23%), winkels (19%) en bij de overheid of social profitsector (10%).
  • Magazijnier (12%) is de populairste studentenjob, op de voet gevolgd door kassamedewerker (11%) en administratief bediende (8%). Magazijnier is gestegen van nummer 3 naar 1: een teken dat er in 2020 veel jobs waren in de logistieke sector.
  • Vooral kleine en middelgrote bedrijven (met minder dan 100 medewerkers) doen een beroep op jobstudenten. 

Meer zwartwerk

Opvallend: tegelijk is het aantal jongeren met een studentenjob, maar zonder arbeidscontract (en dus "in het zwart") wel gestegen: ruim een kwart tegenover ruim een vijfde in 2019. En twee jaar geleden werden al recordcijfers voor zwartwerk opgetekend. 

Bij de jongste categorie jobstudenten onder de 18 jaar is zelfs 43% aan de slag gegaan zonder contract: bijna een verdubbeling tegenover 2017 (22%). Soepelere regels rond studentenarbeid zijn dus geen remedie tegen zwartwerk. 

Belangrijke nuance: ook studenten die als zelfstandige werken voor platformen als Uber of Deliveroo vallen bij deze bevraging in de categorie "zonder arbeidscontract". 

Voor Tim was het een topjaar als jobstudent. Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuwigheden door corona: thuiswerk, en meer jobs tijdens de lesuren

Ook in de manier waarop studenten worden ingeschakeld is de invloed van de coronacrisis merkbaar. Studenten hebben in 2020 ook vaker buiten de vakantieperiodes met een vast uurrooster gewerkt. Ruim de helft van de jongeren werkt tijdens het weekend, tegenover ruim één op de zes tijdens de week. 

Vooral het aantal studenten dat op weekdagen overdag aan de slag was, is toegenomen. Daar zit het massale thuisonderwijs voor iets tussen. Door de coronacrisis waren er meer virtuele lessen, wat makkelijker te combineren is met een studentenjob.

Tegelijk heeft de coronacrisis voor een interessante nieuwigheid gezorgd: ook in veel studentenjobs werd er voor het eerst aan telewerk gedaan. 30% van de studenten heeft zijn werk in 2020 volledig of deels van thuis uit gedaan. Studenten ouder dan 25 jaar deden het vaakst aan thuiswerk. Is dit een tijdelijk fenomeen, of blijft telewerk voor studenten bestaan, ook na de coronacrisis? 

Over de zomervakantie zijn we optimistisch, omdat sectoren met veel studentenjobs zoals de horeca weer zijn opgestart.

Wim Van der Linden, Randstad

Uit de eerste cijfers van 2021 blijkt dat er stilaan weer meer studentenjobs zijn, al ligt het aantal nog lager dan in recordjaar 2019. "In de paasvakantie van dit jaar waren er al dubbel zo veel studenten aan de slag als in 2020. En ook over de zomervakantie zijn we optimistisch, nu we zien dat sectoren met traditioneel veel jobstudenten weer zijn opgestart, zoals de horeca, pretparken en bioscopen", zegt Wim Van der Linden van Randstad. 

Meest gelezen