Jonas Hamers / ImageGlobe

Tafelschuimster ziet celstraf krimpen van 8 jaar naar 3 jaar  

Het Gentse hof van beroep is klaar met alle strafzaken tegen  Nadine W. De zogenoemde tafelschuimster nam in eerste aanleg geen advocaat onder de arm en kwam bovendien nooit opdagen in de rechtbank. Hierdoor stapelden de veroordelingen zich op tot ze uiteindelijk een celstraf van 8 jaar aan haar been had. Vandaag, na het laatste arrest van het hof, staat de teller op iets meer dan 3 jaar. De verdediging stapt nog naar cassatie.

Meer dan 100 keer vertrok ze in restaurants zonder haar rekening te betalen. Bijna altijd ging het om eenvoudige bestellingen, zoals een croque-monsieur of wat kaaskroketten met een drankje. Uitbaters aan de kust doopten haar al snel om tot "de schrik van de horeca". Geen dag passeerde of W. haalde maar weer eens het nieuws.

Maximumstraf

W. werd voor de feiten meermaals veroordeeld door de correctionele rechtbanken van Veurne en Brugge. Omdat het telkens om lichte straffen ging, was een onmiddellijke aanhouding niet aan de orde en bleef ze op vrije voeten. W. bleef in de tussentijd tafelschuimen. Vooral aan de kust, maar ook in het Gentse. 

Het West-Vlaamse parket reageerde en vorderde tijdens elke rechtszaak de maximumstraf. Omdat ze nooit kwam opdagen en geen advocaat onder de arm nam, stapelden de veroordelingen zich op. Want wie bij verstek wordt veroordeeld, krijgt zo goed als altijd de straf die het parket vraagt. Pas nadat de optelsom van al haar straffen hoger was dan 3 jaar, werd ze ingerekend.

8 jaar cel

De som van al haar veroordelingen liep uiteindelijk op tot wel 8 jaar cel en meer dan 20.000 euro aan boetes. Een zwaar verdict, aangezien W. zich alleen maar schuldig maakte aan kleine criminaliteit. De rechtbank in Gent liet haar bovendien door een gerechtspsychiater onderzoeken. Die concludeerde dat ze met psychische problemen kampt. Het Gentse gerecht oordeelde vervolgens dat ze geïnterneerd moest worden. Het parket ging in beroep tegen die uitspraak, waarna het hof die beslissing terugdraaide. 

Naar cassatie

Na haar aanhouding nam W. advocaat Peter Gonnissen onder de arm. Hij vecht al meer dan 2 jaar de verstekvonnissen aan. Begin dit jaar haalde hij zijn grootste slag thuis: het hof van beroep besliste toen om een celstraf van 6 jaar en 11 maanden te herleiden tot 6 maanden cel. Met alle veroordelingen in het hof van beroep samen daalde haar straf vandaag naar 31 maanden.  

Daarbij komen nog enkele "kleine" celstraffen waartegen de verdediging niet in beroep ging, waardoor de som nu op iets meer dan 3 jaar cel staat.  Momenteel ziet het ernaar uit dat W. dan in november 2022 vrijkomt. "Wij gaan sowieso nog in cassatie tegen dit arrest", reageert Gonnissen. "We bekijken ondertussen of W. vervroegd kan vrijkomen. Aangezien ze tot nu toe een eerder geïsoleerd bestaan leidde, is dat geen evidentie. We zoeken nog naar een oplossing waarbij ze structurele opvang en begeleiding kan krijgen."

Meest gelezen