Volledig gevaccineerd en hoogrisicocontact? Geen quarantaine meer na negatieve test

Wie al volledig gevaccineerd is tegen corona en toch een hoogrisicocontact heeft, zal voortaan nog maar één negatieve test moeten voorleggen, om niet in quarantaine te moeten. Wie de test weigert, moet wel nog 10 dagen in quarantaine. De versoepeling geldt niet, voor reizigers die terugkeren uit een rode zone.  

Momenteel moet iedereen bij een hoogrisicocontact nog sowieso 7 dagen in quarantaine. Als je op de zevende dag een negatieve test aflegt, dan mag je uit quarantaine. Leg je geen test af na een hoogrisicocontact, dan geldt sowieso een quarantaine van 10 dagen.

De versoepeling voor wie al volledig beschermd is gaat in vanaf 24 juni. Als je op dag 1 van het hoogrisicocontact een negatieve test aflegt hoef je niet in quarantaine. Er zijn wel enkele uitzonderingen op de vrijstelling. In het geval van een cluster van besmettingen moeten ook volledig gevaccineerden in quarantaine, net zoals in een woonzorgcentrum of in andere leefgroepen.

Wanneer ben je volledig beschermd?

Volledige vaccinatie betekent 14 dagen na de laatste dosis die vereist is voor het vaccin in kwestie. Met andere woorden : vanaf 14 dagen na de enige dosis van het Johnson & Johnson vaccin en vanaf 14 dagen na de twee dosissen van alle andere vaccins. Wanneer een persoon al besmet was met het Covid-19-virus in het voorbije half jaar volstaat één dosis om beschouwd te worden als volledig gevaccineerd.

Positief advies van de experten

De kans op ernstige ziekte, hospitalisatie of overlijden bij dergelijke volledige vaccinaties is minimaal. De ministers van Volksgezondheid hebben dus het advies van de experten gevolgd. Op dit moment kregen ongeveer 5,7 miljoen Belgen al een eerste dosis van een COVID-19-vaccin. 3,2 miljoen Belgen zijn al volledig gevaccineerd.

De versoepeling geldt echter niet voor reizigers die terugkeren uit en rode zone. 

Meest gelezen