Jennifer Lopez en Ben Affleck in 2003.

Jennifer Lopez en Ben Affleck weer samen? Relatiebemiddelaar Rika Ponnet: "Exen zoeken elkaar vaak op"

Na een breuk van bijna twintig jaar zouden de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez en acteur Ben Affleck hun relatie nieuw leven in hebben geblazen. "Dat hoor je vaak", zegt seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. "Er zijn verschillende factoren die meespelen in een relatiebreuk, maar die factoren kunnen wijzigen. De heropstart van een relatie kan dus zeker slagen, maar er moet wel aan gewerkt worden."

De Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez (51) en acteur Ben Affleck (48) zouden weer samen zijn. Ze leerden elkaar kennen in 2002 en verloofden zich het jaar daarop. In 2004 kondigden ze hun breuk aan, en gingen ze elk hun eigen weg. Tot nu.

Het koppel zou na zeventien jaar opnieuw samen zijn, nadat ze allebei andere relaties hebben gehad. "Je hoort vaak dat mensen hun ex opnieuw opzoeken", zegt seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. "Niet altijd met zoveel tijd tussen als bij Jennifer Lopez en Ben Affleck, maar zeker wel met een paar maanden tot een paar jaar tussen de twee relaties."

Interne en externe factoren

"Er zijn verschillende factoren die meespelen in een relatiebreuk", zegt Ponnet. "Enerzijds heb je interne factoren. Het kan zijn dat de kwaliteit van de relatie niet goed is. Er kan een bepaalde dynamiek zijn waarvan een koppel ongelukkig wordt en waardoor er conflict ontstaat. Op basis daarvan kunnen mensen beslissen om uit elkaar te gaan."

"Anderzijds zijn er externe factoren. Die zijn uiteenlopend. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een enorme druk leggen op een relatie", zegt Ponnet. "Maar het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat je familie je relatie verbiedt. Je belandt dan in een situatie waarin je moet kiezen tussen je partner of je familie."

"Als die factoren wijzigen, veranderen ook de omstandigheden waarin de relatie kan bestaan. Mensen kunnen vaststellen dat de band nog steeds sterk is, en dat ze nu bijvoorbeeld vrijer zijn om te doen wat ze willen. Vaak zijn dat liefdes die op jongere leeftijd niet konden ontwikkelen."

Kenmerkend aan nostalgie is dat je je vooral de positieve aspecten van een relatie herinnert
Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar

Volgens Ponnet zijn er verschillende situaties waarin relaties heropleven. Zo kunnen sociale media een rol spelen. "Je bent bijvoorbeeld veertig en net gescheiden, en je zoekt uit nostalgie je oud lief nog eens op. Die jeugdliefde kan opnieuw bloeien. Kenmerkend aan nostalgie is dat je je vooral de positieve aspecten van een relatie herinnert, maar dat betekent niet dat het niet kan lukken."

"Wat je ook vaak hoort, is dat mensen na een echtscheiding elkaar toch weer opzoeken. Dat kan zijn omdat de nieuwe relatie toch niet zo goed is, of dat het gemis sterk oplaait en je beseft dat de band toch sterk was, of omdat je de persoon mist die je was tijdens die relatie, enzovoort."

De relatie kan zeker slagen, maar er moet aan gewerkt worden

Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar

"Die heropstart van de relatie kan zeker slagen, maar het is belangrijk dat eraan gewerkt wordt", benadrukt Ponnet. "In het begin is er een euforische periode. Mensen zijn blij dat ze weer samen zijn, maar na verloop van tijd kunnen ze weer vallen in de dynamiek van vroeger als er niets verandert aan de structuur en de reden waarom mensen uit elkaar zijn gegaan."

Meest gelezen