HOUIN / BSIP

Puffen en blazen: eerste tropische dag dit jaar met temperaturen van meer dan 30 graden

Een blik uit het raam volstaat om te weten dat de zon ook vandaag weer volop van de partij zal zijn. En het wordt warm, tropisch warm. Vandaag klimt het kwik tot boven de 30 graden, de eerste keer dit jaar. En ook morgen mogen we tropische temperaturen verwachten, zij het dat we dan ook rekening moeten houden met regen- en onweersbuien.

Vandaag wordt het zonnig met in de loop van de dag wat meer wolkenvelden. Het blijft vrijwel overal droog, al is tegen de avond een warmteonweer niet uitgesloten. Het wordt erg warm: maxima tussen de 25 graden aan zee tot 32 à 33 graden in de Kempen. Het kwik stijgt dus voor het eerst dit jaar boven de tropische grens van 30 graden. Let op: de UV-index ligt vandaag en de komende dagen hoog, wat betekent dat je snel verbrandt.

De temperatuur ligt al een paar dagen erg hoog, maar vooralsnog is er geen sprake van een landelijke, klimatologische hittegolf. Daarvoor moeten de maxima in Ukkel gedurende minstens 5 opeenvolgende dagen minstens 25 graden halen, waarbij op minstens 3 dagen minstens 30 graden gehaald wordt.

Het KMI verwacht wel dat het criterium voor een hittepiek vandaag bereikt zal worden in de provincies Antwerpen en Limburg, minstens één dag waarop de temperatuur minstens 32 graden bereikt wordt. Dan kunnen maatregelen genomen worden om ouderen en zwakkere mensen te beschermen.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (dinsdag 15 juni, 20u), het artikel gaat daaronder voort:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ook vannacht blijft het warm, met minima van lokaal 15 graden in de Ardennen tot 20 graden of meer in de grote steden.

Morgen wordt het wisselend bewolkt met in de loop van de dag regen- en onweersbuien vanaf het zuiden. De maxima schommelen tussen 27 graden aan zee en 33 graden in de Kempen.

Vrijdag is het wisselend tot zwaarbewolkt en vallen er buien die lokaal intens en onweerachtig zijn, vooral in het westen van het land. Het blijft nog warm met maxima tussen 25 graden op de Ardense toppen en 31 of 32 graden in de Kempen. Aan zee zorgt een zeebries voor verkoeling met maxima rond 22 of 23 graden.

Zaterdag is het in de meeste streken eerst nog zwaarbewolkt met kans op enkele buien. In de loop van de dag verschijnen er opklaringen. Het wordt wat minder warm, met maxima tussen 18 graden aan zee en op de Ardense toppen tot 25 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen.

Zondag wordt het in de loop van de dag opnieuw onstabieler en moeten we rekening houden met regen- of zelfs onweersbuien. Het wordt opnieuw warmer met maxima rond 30 graden in het centrum.

Meest gelezen