"Mogen onze eieren nog in de GFT-bak?": bewoners wonen Algemene Commissie bij in Zwijndrecht

Gisteravond konden de inwoners van Zwijndrecht de Algemene Commissie volgen van de gemeenteraad. Er werd uitleg gegeven over de PFOS-problematiek in de omgeving van de 3M-fabriek en bewoners konden ook vragen stellen.  Onder meer OVAM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) woonden de commissie ook bij.

Waar moeten we onze eieren of groenten laten, als we ze niet meer mogen opeten? Mogen ze nog in de GFT-bak? Mag je op eigen initiatief je grond laten testen? Komt de vervuiling op het bodemattest, als we ons huis verkopen? Het zijn allemaal vragen van bewoners die aan bod kwamen op de Commissie Leefmilieu in Zwijndrecht. 

"Wanneer iemand zijn huis wil verkopen, moet hij inderdaad bij OVAM een bodemattest aanvragen", zegt Karl Vrancken, die de aanpak van de PFOS-vervuiling coördineert voor de Vlaamse overheid. "OVAM vermeldt daar alle beschikbare informatie op. Op dit moment doet OVAM extra metingen en gebeurt er opnieuw een beschrijvend bodemonderzoek. Die informatie gaat dus ook op de bodemattesten komen."

We raden tijdelijk aan om om aarde goed van groenten te spoelen, wanneer ze naar het recyclagepark worden gebracht

Jan Verheyen, OVAM

Wat er met eieren en groenten moet gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk, vertelde OVAM-woordvoerder Jan Verheyen: "We zijn daarover nog in gesprek met het FAVV (het voedselagentschap, nvdr.), om te bekijken wat de risico's zijn van het verspreiden van de vervuiling, als het groenafval ingezameld wordt via het containerpark. We raden tijdelijk al wel aan om aarde goed van groenten te spoelen, wanneer ze naar het recyclagepark gebracht worden. Maar op korte termijn verwachten we meer specifieke antwoorden, als er duidelijkheid komt van het FAVV."

Gezonduiteigengrond.be

Daarnaast zijn er ook mensen die zelf een moestuin hebben. Die vroegen zich af of ze in hun eigen tuin ook de bodem kunnen laten onderzoeken. Johan Ceenaeme van OVAM verwees hiervoor naar de website gezonduiteigengrond.be. Dat is een website die moestuiniers de mogelijkheid biedt om bodemstalen uit hun eigen tuin te laten onderzoeken. Die kunnen ze dan vergelijken met algemene criteria.

Alleen heeft het nog geen zin om nu al bodemstalen te laten analyseren: "Er staan momenteel nog geen gegevens op van PFOS of PFAS. Er wordt wel dringend werk van gemaakt, in samenwerking met het departement Omgeving." 

Meest gelezen