"Geen Kumbaya-moment", zegt Joe Biden, maar wat denken ze in de VS zelf over zijn ontmoeting met Vladimir Poetin?

De top tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische collega Vladimir Poetin gisteren is constructief verlopen.  Een echte doorbraak was er niet, maar dat was ook vooraf niet verwacht. "Het was een top van de lage verwachtingen", zegt VS-correspondent Björn Soenens over de reacties in de Verenigde Staten. "Het werd al als een succes beschouwd als ze allebei opdaagden en elkaar de hand schudden." En wat bedoelt Joe Biden met zijn "Kumbaya"-moment eigenlijk?

Het epicentrum van de wereld lag gisteren even in Genève, in Zwitserland. Daar spraken de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin elkaar voor het eerst in levenden lijve sinds Biden president werd. Het gesprek duurde maar liefst drie uur en na afloop gaven beide heren elk apart een persconferentie, waarin ze elk op hun manier positieve taal spraken.

Bekijk hier hoe Joe Biden en Vladimir Poetin terugblikten op hun gesprek, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Een top van lage verwachtingen"

Hoe kijken ze in de Verenigde Staten eigenlijk terug op het gesprek? "Het was een top van lage verwachtingen", weet VS-correspondent Björn Soenens. "Het werd al als een succes beschouwd als ze allebei opdaagden en elkaar de hand drukten, dat er geen vijandigheid was, een positieve en constructieve sfeer."

"Wie het positief bekijkt, zegt dat het goed is dat er gepraat is, dat er op zijn minst geen verslechtering in de relaties is. Biden heeft getoond wat het verschil is tussen een democratie en een autocratie, zeggen ze. Critici menen dan weer dat Biden Poetin te veel eer en prestige gegeven heeft, hem op dezelfde lijn heeft gezet als de Amerikaanse president. Terwijl Rusland zich wel gemengd heeft in de Verenigde Staten, in de verkiezingen, met nepnieuws en desinformatie."

Met andere woorden, veel gemengde gevoelens, zegt Björn Soenens in "De ochtend". Beluister hier het volledige gesprek, het artikel gaat daaronder voort:

Poetin verklaarde op zijn persmoment achteraf dat Biden voor hem duidelijk gemaakt heeft waar voor de Verenigde Staten de rode lijnen liggen. Is er dan straffe taal gesproken? "Biden zal voor Poetin duidelijk gemaakt hebben wat de angels zijn: cyberveiligheid, mensenrechten, oppositie... Maar als Poetin achteraf zegt dat hij die rode lijnen kent en ze dan ontkent, wat is dan de vooruitgang die je boekt? Ik denk dat Biden gewoon gezegd heeft wat hij wilde zeggen en dat Poetin daar dan relaxed op gereageerd heeft."

Biden zou Poetin ook gewaarschuwd hebben dat als ze cyberaanvallen blijven uitvoeren op de Verenigde Staten, de Verenigde Staten niet zullen terugschrikken om op dezelfde manier te reageren. "Cyberaanvallen zijn een nieuwe manier van oorlog voeren", verduidelijkt Soenens. "Biden heeft 16 domeinen afgesproken waarop geen cyberaanvallen uitgevoerd worden", verduidelijkt Soenens. "Voedsel, landbouw, communicatie, defensie... Wat zou je ervan denken als wij jullie oliepijpleiding zouden aanvallen, zei Biden. Als jullie dat doen, gaan wij dat ook doen."

Bekijk hier ook de analyse van Ruslandkenner Jan Balliauw in Genève, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

De Verenigde Staten en Rusland hebben intussen wel afgesproken dat hun beider ambassadeurs weer naar hun posten terugkeren, nadat ze eerder dit jaar teruggeroepen waren. "Een gebaar van goodwill", zegt Soenens, "het heropenen van de diplomatieke kanalen dat er tenminste gepraat kan worden." Maar voorlopig is er nog geen uitnodiging richting Vladimir Poetin gegaan om naar het Witte Huis te komen, en ligt er ook geen verwelkoming op het Kremlin voor Joe Biden in het verschiet.

Joe Biden en zijn Kumbaya-moment: wat betekent dat?

Opvallende passage in de toespraak van Joe Biden: "Jouw generatie en de mijne schelen 10 jaar. Dit is geen Kumbaya-moment, zoals we in de jaren 60 bij ons zeiden, laten we elkaar knuffelen en liefhebben. Maar het is duidelijk in niemands belang, niet voor mijn land of voor het jouwe, om in een nieuwe Koude Oorlog te belanden." Biden parafraseert wat hij aan Poetin zei, en dat hij oprecht gelooft dat Poetin niet uit is op een Koude Oorlog met de VS.

Bekijk hier het Kumbaya-fragment, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

"Kumbaya" is van oorsprong een Afro-Amerikaans lied waarvan de oorsprong niet helemaal duidelijk is. Het betekent iets als een oproep aan God om hulp te bieden. "Kumbaya" werd vooral bekend in de jaren 50 en 60, toen in de VS volksmuziek opnieuw onder de aandacht kwam. Het werd niet alleen gezongen bij de jeugdbewegingen, maar ook bij manifestaties voor meer burgerrechten voor bijvoorbeeld de zwarte bevolking in de VS. Een lied dat helemaal past in de "love and peace"-beweging dus.

Sinds de jaren 90 heeft "Kumbaya" een ironische, ietwat sarcastische ondertoon. Bekijk je een situatie verzoeningsgericht, vergevingsgezind, optimistisch, zonder de knelpunten te bespreken, dan kan er iemand al eens "Kumbaya" beginnen te zingen. En dan niet omdat ze écht geloven dat alle problemen van de baan zijn.

Biden en Poetin mogen hun gesprek dan wel positief en constructief noemen, maar het is wel duidelijk dat er hete hangijzers zijn en blijven, en dat Biden die twistpunten niet onder de mat wil schuiven. Geen Koude Oorlog, maar duidelijk ook geen "love and peace" tussen de VS en Rusland, dus.

Meest gelezen