"Zeer merkwaardig": Burgemeester Zwijndrecht verbaasd dat Antwerpen en regering in 2017 werden ingelicht over vervuiling 

De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver, vindt het "op zijn zachtst gezegd zeer merkwaardig" dat de Vlaamse regering en het stadsbestuur van Antwerpen in 2017 al op de hoogte werden gesteld van de PFOS-vervuiling van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De burgemeester zelf werd toen niet op de hoogte gebracht, zegt hij. 

De top van de Vlaamse regering en het Antwerpse stadsbestuur werden in 2017 via een e-mail van Lantis, de uitvoerder van de Oosterweelwerken, op de hoogte gebracht van de alarmerende PFOS-waarden op de Oosterweelsite op de Antwerpse ring én de mogelijke risico's voor de gemeente Zwijndrecht. VRT NWS kon die bewuste mail inkijken.

De PFOS-vervuiling in een notendop. Tijdens de graafwerken voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen is aan het licht gekomen dat er te hoge PFOS-concentraties in de grond zitten. PFOS is een chemische stof die behoort tot de grote groep van PFAS-stoffen, een familie van duizenden synthetische chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn. PFOS is water-, vet- en vuilafstotend. Maar het is ook giftig en kan op termijn leiden tot bijvoorbeeld kanker. 

Waar die PFOS vandaan komt? 3M, een bedrijf in Zwijndrecht, gebruikte de stof tot 2002. In de ruime omgeving van de fabriek zijn hoge concentraties van de stof gevonden. Uiteindelijk werd beslist dat inwoners geen groenten en eieren uit eigen tuin mogen eten. Het Vlaams Parlement heeft nu beslist dat er een onderzoekscommissie komt om de vervuiling van de grond in en rond Zwijndrecht te onderzoeken.

Bij de ontvangers van die mail geen burgemeester van Zwijndrecht. "Het lijkt mij logisch dat ook wij op de hoogte gebracht moesten worden", reageert André Van de Vyver, die nu nog altijd de burgemeestersjerp draagt. "Zeker omdat de Palingbeek en de 3M-fabriek op ons grondgebied zijn gesitueerd. Ik zou zelfs durven zeggen dat we nog eerder dan de stad Antwerpen (die de bewuste mail in 2017 wel mocht ontvangen red.) op de hoogte gebracht moesten worden." 

In al die communicatie uit 2017 was ook sprake van een onderzoek van toxicoloog Jan Tytgat. Maar dat onderzoek kon de burgemeester van Zwijndrecht pas een aantal dagen geleden inkijken. "Daar staan een aantal waarschuwingen in, maar wij hadden daar toen in 2017 helemaal geen weet van. Diegenen die de studie hadden besteld - en voor zover ik weet, was dat Lantis - hadden dat toch kunnen overbrengen in 2017 en niet zoals nu, vier jaar later?"

Uit de informatie die VRT NWS kon inkijken, blijkt ook dat er in 2017 het voornemen was om infosessies te organiseren voor de buurtbewoners. Maar ook daar heeft de burgemeester van Zwijndrecht, wiens inwoners net deel uitmaken van de buurtbewoners, geen weet van. Maar kan je dan zomaar een infovergadering organiseren voor de plaatselijke bevolking, terwijl hun burgemeester er niks van weet? "Dat lijkt mij bijzonder onlogisch."

Beluister hieronder het interview met burgemeester André Van de Vyver in "De ochtend" op Radio 1:

"Regeringen moeten handelen volgens voorzorgsprincipe"

Als de Vlaamse regering in 2017 al op de hoogte was van de PFOS-vervuiling, dan had ze niet mogen wachten om in te grijpen. Dat zegt de directeur van het Europees Milieuagentschap, Hans Bruyninckx. 

Volgens Bruyninckx moeten Europese regeringen altijd handelen volgens het zogenoemde voorzorgsprincipe. Als er door wetenschappers gewaarschuwd wordt voor een vervuiling, dan moet zo snel mogelijk ingegrepen worden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze daarvoor ook ter verantwoording geroepen worden.

Beluister hieronder het interview met Hans Bruyninckx in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen