CHECK: ook fake news scoort op het EK voetbal

Het Europees Kampioenschap voetbal levert munitie voor misleidende verhalen op sociale media. Twee van de meest besproken spelers van het toernooi – de Deen Christian Eriksen en de Portugees Cristiano Ronaldo – zijn daarvan de grootste slachtoffers.

Nee, Coca-Cola verloor geen miljarden nadat Cristiano Ronaldo water verkoos boven cola

Opvallende beelden tijdens de persconferentie na de wedstrijd Portugal-Hongarije: sterspeler Cristiano Ronaldo nam plaats op het podium en schoof daar prompt enkele flesjes van EK-sponsor Coca-Cola opzij. Als alternatief zwaaide Ronaldo met zijn flesje water en riep in het Portugees “Agua!”.

De volgende dag berichtten heel wat media dat de beurskoers van Coca-Cola als gevolg van dat incident met Ronaldo grote verliezen zou hebben geleden. Uiteenlopende bedragen aan verdampte beurswaarde werden genoemd, oplopend tot 4 miljard dollar.

Maar deze berichten werden al snel genuanceerd. Precies de dag voordien had Coca-Cola namelijk – zoals elk kwartaal – aan haar aandeelhouders een periodiek dividend uitgekeerd. Via zo’n dividend laten bedrijven hun aandeelhouders delen in de winst, in dit geval voor een bedrag van 42 dollarcent per aandeel. Het is niet ongebruikelijk dat de koers van een aandeel kort daarna even daalt.

Ronaldo kreeg op sociale media veel bijval voor zijn pleidooi voor gezonde dranken. Maar er kwam al snel ook kritiek: in 2006 bleek de voetballer zelf nog reclame te hebben gemaakt voor Coca-Cola, en later ook voor andere frisdrankmerken en fastfoodketens.

Berichten dat er Ronaldo een zware straf boven het hoofd zou hangen, omdat hij een belangrijke sponsor tegen de schenen schopte, zijn echter nergens op gebaseerd. De UEFA heeft al laten weten dat Ronaldo niet gesanctioneerd zal worden voor zijn actie op de persconferentie.
 

Nee, de hartstilstand van de Deense voetballer Christian Eriksen kwam niet door het coronavaccin

Akelig moment op de speeldag van 12 juni: na een hartstilstand viel de Deense voetballer Christian Eriksen plots neer op de grasmat. Hij werd gereanimeerd en in stabiele toestand weggevoerd naar het ziekenhuis, maar bijna ogenblikkelijk kwam op sociale media een geruchtenmolen op gang: zou er een verband kunnen zijn met het coronavaccin?

Een Tsjechische twitteraar beweerde dat het Italiaanse Radio Sportiva gemeld had dat Eriksen op 31 mei was ingeënt met het Pfizer-vaccin. De radiozender ontkende dat prompt - en de twitteraar zou zijn bericht later verwijderen - maar screenshots van de tweet bleven circuleren op sociale media. Ze voedden het verhaal over een verband tussen Eriksens hartstilstand en een coronavaccinatie.

Sindsdien echter hebben zowel Giuseppe Marotta; voorzitter van Eriksens Italiaanse voetbalclub Inter Milaan, als de ploegarts van het Deense nationale team aan verschillende bronnen bevestigd dat Eriksen nog niet gevaccineerd was. 

Enkele geruchten die circuleerden op Telegram en Twitter over een verband tussen de hartstilstand van Eriksen en coronavaccinatie.

Ook over het herstel van Eriksen zijn misleidende berichten terug te vinden op sociale media. Zo circuleren er bepaalde foto’s en filmpjes waarop Eriksen vanuit een venster zijn duim opsteekt. De beelden werden gedeeld op sociale media als bewijs dat de voetballer er weer bovenop zou zijn. 

(Lees verder onder de tweet.)

Maar het gaat hier om oude beelden, die al dateren van januari 2020. Toen tekende Eriksen zijn transfer van Tottenham naar de Italiaanse voetbalploeg Inter Milaan.

Een populaire TikTok-fanaccount van Inter Milaan had op 13 juni een filmpje van dat moment uit 2020 online geplaatst, als steunbetuiging aan hun speler Eriksen. Anderen hadden die video vervolgens misbegrepen.

Daarnaast circuleert ook een andere misleidende video, waarin Eriksen de camera toespreekt in het Deens. Volgens de ondertitels lijkt Eriksen zijn fans te bedanken voor de steunbetuigingen. God, zijn teamgenoten en de medische staf krijgen een bedankje voor het redden van zijn leven. 

De vertaling is echter vals. Het gaat om een oud filmpje uit november 2019, opgenomen voor het Deense goede doel Fodboldfonden. Dat is een organisatie die zich bekommert om kinderarmoede, waarvan Eriksen een van de ambassadeurs is.

Op Instagram heeft Eriksen ondertussen wel degelijk echt van zich laten horen. Gezien de omstandigheden voelt hij zich goed, laat hij weten.

Meest gelezen