taikonauten
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

China lanceert met succes drie taikonauten richting nieuw ruimtestation

China heeft de voorbije nacht een raket gelanceerd met drie taikonauten (Chinese astronauten) aan boord. Het is China's eerste bemande ruimtemissie in vijf jaar tijd en wordt met drie maanden de langste missie ooit. De drie mannen gaan er werken aan het ruimtestation dat in opbouw is.  

Vanuit het lanceringscentrum Jiuquan in de Gobiwoestijn zijn om 3.22 uur onze tijd drie taikonauten naar de ruimte gestuurd met een raket. De drie zijn nu onderweg naar het eerste Chinese ruimtestation, de Tianhe-module. Dat station bevindt zich op 380 kilometer boven de aarde. Het eerste stuk ervan werd in april gelanceerd.  

Bekijk hieronder de beelden van de succesvolle lancering, de tekst gaat daarna verder.

Videospeler inladen...

Het is voor het eerst sinds 2016 dat China een bemande ruimtevlucht uitvoert. De kapitein van de missie, Nie Haisheng (56), is aan zijn derde ruimtevlucht toe en wordt bijgestaan door Liu Boming en Tang Hongbo, een andere veteraan en een nieuwkomer. De taikonauten zullen er het ruimtestation gedeeltelijk afwerken en technische tests uitvoeren. Ze gaan ook ruimtewandelingen maken. 

Deze missie is moeilijker en de uitdagingen zijn groter
Nie Haisheng, taikonaut en bemanningsleider

(lees verder onder de foto van de 3 taikonauten)

Liu Boming, Nie Haisheng en Tang Hongbo
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Het Chinese ruimtestation Tianhe of "Hemelse harmonie", is beter voorbereid op de komst van de taikonauten dan eerdere experimentele Chinese ruimtestations. De reistijd zal geen twee dagen maar vier tot zes uur duren. Om het aankoppelen te vergemakkelijken zijn er ook een aantal systemen geautomatiseerd.  Anders dan de vorige raket die de eerste module van het ruimtestation in omloop bracht en ongecontroleerd in de atmosfeer terechtkwam, zal deze raket opbranden lang voor hij een gevaar zou kunnen vormen.  

Ambitie

China is het derde land na de voormalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten dat mensen in de ruimte heeft gestuurd. Het wil daarmee laten zien dat het ook ambitie heeft op dat vlak. In totaal zijn nu al 14 taikonauten in de ruimte gestuurd sinds 2003. Dit en volgend jaar komen er nog acht ruimtevluchten, waarvan er drie bemand zullen zijn, om het station af te werken en te bevoorraden. China wil ook vrouwen naar het ruimtestation sturen. 

China doet niet mee aan het project van het Internationaal Ruimtestation. De Verenigde Staten hebben daar altijd bezwaar tegen gehad, omdat ze wantrouwig zijn voor de militaire plannen van China. China is wel meer beginnen samen te werken met Rusland en een aantal andere landen. Het Tianhe-station zou kunnen blijven bestaan na het Internationaal Ruimtestation, dat bijna aan het eind van zijn looptijd is. 

Meest gelezen