Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui - ook bekend van zijn samenwerking met Beyoncé - verlaat Opera Ballet Vlaanderen

Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek leider dans van Opera Ballet Vlaanderen, is aan zijn laatste seizoen begonnen in ons land. Volgend jaar gaat de internationaal gerenommeerde choreograaf aan de slag in Genève. Cherkaoui is ook bekend van zijn samenwerking met de Amerikaanse popster Beyoncé, met wie er eerst een conflict was over mogelijk plagiaat.

Sidi Larbi Cherkaoui is een Belgische choreograaf met een grote internationale reputatie in de hedendaagse dans. Binnenkort ruilt hij ons land in voor Zwitserland. Zijn laatste voorstelling “Noetic” is begin 2022 te zien in de Stadsschouwburg in Antwerpen en in Opera Gent. Daarna trekt hij naar Le Grand Théâtre de Genève in Zwitserland. Van dat balletgezelschap wordt hij vanaf de zomer van 2022 artistiek directeur, onder leiding van Aviel Cahn, die tot enkele jaren geleden directeur van Opera Vlaanderen was.

Sidi Larbi Cherkaoui, die ook bekendheid geniet met zijn eigen gezelschap Eastman, was sinds 2015 aan de slag bij Opera Ballet Vlaanderen. Na de fusie van Opera Vlaanderen en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen werd hij artistiek leider. “De voorbije zeven jaar schreef hij mee aan een belangrijk artistiek hoofdstuk van het huis, gaf een nieuw en eigen elan aan het balletgezelschap en liet het publiek kennis maken met een nieuwe generatie dansers en makers,” blikt Opera Ballet Vlaanderen terug.

Opmerkelijke producties waren “Fall” uit 2015, dat vorige week werd hernomen, “Exhibition” uit 2016, “Memento Mori” uit 2018 of de opera “Pelléas et Mélisande”, een samenwerking met performancekunstenares Marina Abramovic. Sidi Larbi Cherkaoui nodigde ook belangrijke gastchoreografen uit als Akram Khan of haalde producties van Pina Bausch binnen.

Bekijk hier een verslag van de voorstelling "Memento Mori" (Journaal, 13 juni 2018):

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van de voorstelling "Requiem" (Journaal, 19 maart 2017):

Videospeler inladen...

Zijn werk blijft een vaste waarde

“Het afscheid van Sidi Larbi Cherkaoui gebeurt met de beste wederzijdse gevoelens van respect en dankbaarheid voor wat hij voor dit gezelschap betekend heeft,” zegt Opera Ballet Vlaanderen. Zijn werk “zal een vaste waarde blijven binnen het repertoire. Zijn choreografieën maken deel uit van het levende en actuele erfgoed van het gezelschap.”

Sidi Larbi Cherkaoui: ‘Ik ben ontzettend dankbaar voor de eer die ik had om tijdens deze boeiende jaren in het directiecomité te zitten van Opera Ballet Vlaanderen. Ik verlaat het huis en kijk uit naar nieuwe uitdagingen, maar ben zeker niet helemaal weg: de band met de dansers en het hele team bij Opera Ballet Vlaanderen zal altijd blijven. Ik kijk alvast met enthousiasme en bewondering uit naar het pad dat artistiek directeur Jan Vandenhouwe effent voor Opera, Ballet en Vonk.’

Een logische stap om een nieuwe uitdaging aan te gaan

Sinds vorig jaar is Jan Vandenhouwe artistiek directeur opera en ballet; Sidi Larbi Cherkaoui werd toen artistiek leider dans. Het is een verrassing dat hij vertrekt, maar "we werken in een internationale context, er is altijd veel beweging in ons vak," zegt woordvoerder Wilfried Eetezonne. 

"Naast het aanbod om in Geneve te werken, waar hij sinds 2005 al mee verbonden was als choreograaf, is het na zeven succesvolle jaren in Opera Ballet Vlaanderen een logische stap om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij zal wel verbonden blijven met Opera Ballet Vlaanderen als choreograaf -regisseur. In Vlaanderen zal hij zich verder focussen op de verdere ontwikkeling van zijn eigen gezelschap Eastman, dat hij in 2010 oprichtte. Sidi Larbi Cherkaoui kijkt terug op een uitstekende relatie met Opera Ballet Vlaanderen," klinkt het bij Eastman, zijn eigen dansgezelschap.

Bekijk hier een verslag over de opera "Pelléas et Mélisande" (Journaal, 2 februari 2018), met een interview met Sidi Larbi Cherkaoui en Marina Abramovic:

Videospeler inladen...

Eerst conflict en later samenwerking met Beyoncé

Sidi Larbi Cherkaoui is ook bekend van zijn samenwerking met de Amerikaanse popster Beyoncé. Opmerkelijk, want eerst zat er tussen hen een haar in de boter, toen Beyoncé werd beschuldigd van plagiaat, omdat ze zijn dansbewegingen in een show had gebruikt. De plooien werden later gladgestreken.

Over zijn eerste voorstelling "Fall" voor Opera Ballet Vlaanderen was Sidi Larbi Cherkaoui te gast in "De zevende dag" (18 oktober 2015):

Videospeler inladen...

Meest gelezen