AP2011

Coca-Cola-flesjes bestaan voortaan uit 100 procent gerecycleerd plastic

Alle flesjes met frisdranken van Coca-Cola voor ons land bestaan voortaan uit volledig gerecycleerd plastic. Ze worden allemaal gemaakt in de vestiging in Wilrijk, niet alleen voor ons land maar ook voor Luxemburg. De frisdrankenproducent zal zo per jaar 14.000 ton plastic uitsparen. "De eerste flesjes komen er begin juli aan", zegt An Vermeulen, manager van Coca-Cola in België en Luxemburg. Het gaat om een investering van 10 miljoen. De gerecycleerde flesjes zijn duurder dan de andere.

Coca-Cola in België en Luxemburg gaat geen nieuw plastic meer gebruiken bij het maken van verpakkingen voor al zijn frisdranken. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Al die verpakkingen en flesjes worden gemaakt in de vestiging in Wilrijk.

"De consument gaat er niets van merken, " zegt manager An Vermeulen, "maar de impact op het milieu is wel positief. We gaan elk jaar 14.000 ton minder plastic gebruiken en de CO2-uitstoot van een volledig gerecycleerd flesje is tot 70 procent lager. We willen dan ook elke verpakking die we op de markt brengen, zoveel mogelijk weer inzamelen om er nieuwe van te maken."

Een flesje uit 100 procent gerecycleerd materiaal is al gauw dubbel zo duur als een flesje zonder gerecycleerd materiaal

An Vermeulen, manager Coca-Cola België en Luxemburg

Ongeveer de helft van de dranken die Coca-Cola produceert voor ons land  en Luxemburg wordt verkocht in plastic flessen. Intussen zijn de eerste volledig gerecycleerde van de band aan het rollen. "De komende weken en maanden zullen ze dus op de markt komen, afhankelijk van de voorraden overal. De eerste komen er begin juli aan."

De gerecycleerde flessen zijn wel duurder. "Een flesje uit 100 procent gerecycleerd materiaal is al gauw dubbel zo duur als een flesje zonder gerecycleerd materiaal. Het gaat dan ook om een zware investering die oploopt tot 10 miljoen euro." Die kost zal het bedrijf niet doorrekenen aan de klant. "Het is een bewuste beslissing op lange termijn om geen nieuwe grondstoffen meer aan te boren", voegt woordvoerster Eva Lefevre toe.

Coca-Cola is wel tevreden met de inspanningen van de klanten om recycleren mogelijk te maken. "De Belg doet het heel goed", vindt Vermeulen. "Via de blauwe zak wordt 92 procent van alle plastic flesjes opnieuw ingezameld. We willen onze klanten blijven motiveren om dat te doen, zodat wij nieuwe flesjes kunnen maken."

Meest gelezen