Coronablog: Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in België, steeds meer oranje en groene zones in Europa

De coronacijfers in ons land blijven de goede richting uit gaan. Er liggen nu 592 patiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er minder dan 600, en dat is voor het eerst sinds half september vorig jaar. België is nu officieel oranje. Ook de situatie in de rest van Europa gaat de goede richting uit. Volg de belangrijkste nieuwsfeiten over corona in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Steeds minder rode zones in Europa, België nu officieel oranje

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een aangepaste kaart met kleurencodes gepubliceerd. Het aantal oranje zones is toegenomen. Sommige zones kleuren zelfs groen. Europa kleurt dus steeds minder rood.

Lees verder onder de tweet:

Uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano bleek maandag al dat België oranje zou kleuren na negen maanden rood te zijn, maar dat is nu officieel. Ook andere Europese regio's volgen. Bijna heel Frankrijk, op Parijs na, kleurt oranje. Grote delen van Spanje, Litouwen en Denemarken, zijn ook oranje geworden. Malta en regio's in Roemenië, Italië en Finland kleuren nu zelfs groen.

Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land vastgesteld

Er is in ons land een derde overlijden vastgesteld dat in verband wordt gebracht met een inenting met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen die door het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) wordt bijgehouden. Daarmee worden nu in het totaal vier overlijdens in verband gebracht met een coronavaccin.

Het overlijden kwam er na een geval van het trombose en trombocytopenie-syndroom (TTS), een combinatie van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes. 

Eerdere overlijdens

Eerder werden al twee andere overlijdens in ons land gelinkt aan een vaccinatie met Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. In het eerste geval was er sprake van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk. 

In het andere geval gaat het om immuun trombocytopenie, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes.

Ook na inenting met het Janssen-vaccin overleed een persoon aan de gevolgen van TTS.  

TUI schrapt pakketreizen naar verre bestemmingen in de zomer

Touroperator TUI schrapt voorlopig pakketreizen naar verre bestemmingen in de zomervakantie. Volgens de organisatie is de coronasituatie in die landen nog niet goed genoeg en is er ook weinig zicht op beterschap. TUI wil reizigers nu al duidelijkheid geven door verre reizen te schrappen. 

"Dat gaat bijvoorbeeld over de Caraïben, over een aantal Aziatische en Afrikaanse bestemmingen", legt Piet Demeyere van TUI uit. "Het gaat dus niet over de niet-Europese bestemmingen die dicht bij de Middellandse Zee liggen."

Grote Coronastudie: we geven weer vaker hand of zoen, EK volgen we in beperkte kring

Meer en meer respondenten van de Grote Coronastudie van de UAntwerpen geven aan dat ze iemand buiten hun huishouden een hand of een kus gegeven hebben. Twee weken geleden was dat 33 procent, deze week gaat het om 39 procent. De groepen die het meest fysiek contact hebben zijn volledig gevaccineerden, jongeren en deelnemers die aangeven dat ze zich waarschijnlijk niet zullen laten inenten.

Met collega's wordt meestal de afstand nog bewaard: slechts 2 procent gaf een hand, zoen of knuffel aan een collega. Het aantal mensen dat uitsluitend thuiswerkt, daalt: van 37,7 naar 32,7 procent.

EK-matchen volgen doen we wel nog vooral in beperkte kring.  77 procent van de Belgen volgt het EK voetbal uitsluitend met leden van het eigen huishouden, blijkt ook nog uit de bevraging. 23 procent zoekt tijdens de matchen het gezelschap van mensen buiten het gezin op.

# Belga context

Brussel opent testdiscotheek

De stad Brussel gaat op zaterdag 3 juli een testevenement organiseren waarbij de zaal La Madeleine dienst zal doen als discotheek voor het feest "Dance Again". Het doel is om de resultaten en de doeltreffendheid van de gebruikte technologie, zoals luchtzuiveraars en specifieke sneltests, te gebruiken bij de relance van de uitgaanssector.

Aan de testnacht kunnen 350 feestvierders deelnemen. Op 21 juni volgt er een oproep tot kandidaten voor het testevenement. De gekozen mensen worden op de dag van het feest getest op de Heizel. Nadat ze in de namiddag getest zijn, worden ze 's avonds van 23.00 tot 3.00 uur in de zaal La Madeleine verwacht. Ze moeten geen mondmasker dragen en geen afstand houden. 

"Discotheken maken deel uit van onze cultuur en versterken onze aantrekkelijkheid als toeristische bestemmingl", zegt Delphine Houba, schepen voor Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen. "De uitgaanssector is dus essentieel voor de gezelligheid en de uitstraling van de Stad Brussel."

Disneyland Parijs opent opnieuw deuren na bijna 8 maanden

In Frankijk opent Disneyland Parijs opnieuw de deuren. Het attractiepark was bijna 8 maanden gesloten. Er gelden nog wel veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers.

Grote Disneypoppen zoals Mickey Mouse, Minnie Mouse and Goofy wandelen weer rond in het park. Selfies nemen met de bezoekers mag, maar “interacties zoals knuffelen zijn tijdelijk verboden”, geeft het park mee. Ook zijn alle bezoekers ouder dan zes jaar verplicht om een mondmasker te dragen. Toch leek dat de pret bij de bezoekers niet te drukken.

Het pretpark werd tijdens de sluiting trouwens opgeknapt en er zijn ook een aantal nieuwigheden te ontdekken, zo opent er in juni een nieuwe attractie en een nieuw hotel.

Videospeler inladen...

Premier De Croo: "Nodige voorzichtigheid aanhouden tijdens eerste weken van juli"

Jonas Roosens

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil snel stappen zetten richting meer vrijheid, maar "we moeten de nodige voorzichtigheid de komende weken en tijdens de eerste weken van juli aanhouden", zo waarschuwde hij vanmiddag in de Kamer. De reden is het relatief beperkte aandeel mensen met onderliggende aandoeningen die al een tweede vaccindosis heeft gekregen en dus volledig beschermd is.

De federale regering en de deelstaten steken morgen, in het Overlegcomité, opnieuw de koppen bijeen over de huidige coronamaatregelen. De vaccinatiecampagne loopt goed en de coronacijfers dalen snel, en dus lijken de verschillende regeringen geneigd om de teugels vanaf 1 juli nog wat verder te lossen. Er wordt dan vooral gekeken in de richting van ruimere sociale contacten en soepelere regels voor onder meer de horeca en de cultuursector. 

Daar pleit ook Open VLD-voorzitter en Kamerlid Egbert Lachaert uitdrukkelijk voor. "Op een bepaald moment moeten we terugkeren naar de logica van de vrijheid en moeten de maatregelen uitzonderlijk worden", verklaarde hij donderdag in de Kamer. 

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten trad hem bij, en benadrukte dat er soepelere regels zouden moeten komen voor sociale contacten en voor erediensten. "Voor wie iemand verliest is dat sowieso dramatisch, maar in volle eenzaamheid en beperkte kring afscheid moeten nemen, is nog erger. Wij pleiten ervoor om dat uit te breiden, zowel bij tragische als bij leuke momenten: families zijn belangrijke voor de samenhang in onze samenleving." 

Tweede dosis

"De evolutie van de cijfers is gunstig en de vaccinatiecampagne loopt bijzonder goed", beaamde premier Alexander De Croo. Er is dus zeker perspectief op meer vrijheid, zei hij, maar de komende weken en ook de eerste weken van juli moeten we wel nog voorzichtig blijven. 

De Croo wees op het voorlopig nog relatief beperkte aandeel volledig gevaccineerden onder de mensen met een onderliggende aandoening. 87 procent van hen kreeg al een eerste vaccindosis, maar slechts 32 procent kreeg ook al een tweede prik. Die laatste dosis is met name belangrijk in de strijd tegen de deltavariant van het coronavirus: in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat een gedeeltelijke vaccinatie in bepaalde gevallen nog niet voldoende beschermt tegen hospitalisatie. 

De situatie zou over een paar weken wel stilaan rechtgetrokken moeten zijn, gaf de premier aan. In de andere kwetsbare groep, de 65-plussers, kreeg 71 procent al een tweede vaccindosis. "Dat zit dus goed", aldus De Croo. 

We gaan het Overlegcomité vragen om zo voorspelbaar en begrijpelijk mogelijke regels te maken.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal het Overlegcomité van morgenzich niet alleen buigen over soepelere privécontacten en horecaregels, maar is het ook de bedoeling om de soms erg uiteenlopende regels voor verschillende activiteiten wat meer op elkaar af te stemmen. 

"We gaan het Overlegcomité vragen om zo voorspelbaar en begrijpelijk mogelijke regels te maken. We moeten nu heel wat aantallen in ons achterhoofd houden, het zou goed zijn om dat zo geharmoniseerd mogelijk te maken zodat mensen weten welke regels nog nodig zijn om het virus te blijven inperken."

Twee gratis PCR-tests al op 28 juni beschikbaar

De twee gratis PCR-tests - voor mensen die bijvoorbeeld op reis willen gaan en daarvoor een negatieve test moeten kunnen voorleggen - zullen al op 28 juni beschikbaar zijn. Aanvankelijk was dat voorzien voor 1 juli. Dat laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten.

Vanaf 12 juli zal je voor een sneltest ook naar de apotheek kunnen. Dergelijke sneltests of antigeentesten worden ook aanvaard in een aantal populaire vakantielanden (Spanje, bijvoorbeeld). Ze zullen niet gratis zijn.

Voor de apothekers wordt het afnemen van een sneltest een vrijwillig systeem. Vandenbroucke hoopt dat een kwart van hen zal meewerken. Ze zullen het resultaat van zo'n sneltest ook bij Sciensano kunnen ingeven, waardoor dat ook op het coronacertificaat zal verschijnen.

Oostenrijk heropent discotheken, “maar blijf voorzichtig”

De Oostenrijkse regering kondigt een reeks versoepelingen aan. Zo mogen discotheken vanaf 1 juli opnieuw open en komt er een einde aan de capaciteitsbeperkingen voor culturele en sportevenementen. Toch vraagt de conservatieve kanselier Sebastian Kurz om “voorzichtig te blijven”.

De Oostenrijkers zien een aantal coronamaatregelen verdwijnen. Naast de opening van de discotheken en de afschaffing van de capaciteitsbeperking bij onder meer culturele evenementen is het dragen van een FFP2-masker niet langer verplicht. Het blijft wel nodig een gewoon mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in winkels en musea. Ook de avondklok zal afgeschaft worden.

"De situatie is zeer, zeer goed. Veel beter dan verwacht", zei kanselier Kurz op een persconferentie in Wenen. Toch riep hij ook nog op om voorzichtig te blijven. Oostenrijkers zullen nog steeds een bewijs van vaccinatie, een negatieve test of antilichamen moeten tonen.

Bijna de helft van de bevolking heeft tot nu toe minstens een dosis van een coronavaccin ontvangen. Een kwart van de Oostenrijkers is volledig gevaccineerd. Het land telt 8,9 miljoen inwoners.

Als gevolg van de vaccinatiecampagne, gecombineerd met een massaal testbeleid, is het aantal nieuwe dagelijkse coronabesmettingen in Oostenrijk gedaald tot minder dan 200. In april waren het er nog enkele duizenden. Sinds het begin van de pandemie zijn er meer dan 10.600 sterfgevallen geregistreerd. 

"Groeiend tekort aan zuurstof voor covidpatiënten in Afrika”"

Verschillende Afrikaanse landen krijgen te maken met “een groeiende crisis van ernstig zuurstoftekort”, wat leidt tot doden die voorkomen kunnen worden. Dat hebben verschillende internationale gezondheidsorganisaties gemeld.

“Bijna elke dag sterven er tussen de vijf en tien covidpatiënten aan zuurstoftekort”, dat vertelde de arts Jama Abdi Mahamud uit Somalië aan de Britse omroep BBC. “ Het zijn allemaal sterfgevallen die we kunnen vermijden als we voldoende zuurstof zouden hebben."

"Nu een derde golf van de pandemie in Afrika is gestart, lopen de bevolkingsgroepen opnieuw gevaar. Sinds 1 juni 2021 is de zuurstof die nodig is voor de behandeling van COVID-19-patiënten in Zambia vervijfvoudigd en in Congo  verdrievoudigd”, dat vertelt Jessica Winn van organisatie Save the Children. “De nood aan zuurstof in deze landen is hoogdringend.”

Officiële cijfers over het stijgende aantal sterfgevallen door een tekort aan zuurstof zijn er niet. Maar veel lage-inkomenslanden hebben moeite om toegang te krijgen tot zuurstofvoorraden terwijl net in deze landen de coronabesmettingen opnieuw stijgen. Bovendien hebben ze geen of te weinig coronavaccins ter beschikking

Volgens Every Breath Counts, een wereldwijde vereniging van gezondheidsactivisten, hebben 18 lage-inkomenslanden momenteel te maken met zuurstoftekorten of lopen ze het risico op tekorten. De meeste van deze landen bevinden zich in Afrika.

“De leiders van de G20-top hebben niet over een zuurstoftekort gesproken (in lage-inkomenslanden), maar tijdens de G7-top werd er financiële steun beloofd om deze tekorten tegen te gaan”, zei Leith Greenslade van Every Breath Counts nog.

Meest gelezen