©2020 Tang Ming Tung

Coronatest voor reizen binnen Europa: “Nu al reserveren is de boodschap”

Wie deze zomer wil reizen binnen de Europese Unie moet volledig gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen voorleggen. Oost-Vlaamse huisartsen en ziekenhuizen roepen vakantiegangers op om je coronatest nu al te reserveren, zodat iedereen op tijd kan geholpen worden. 

Vanaf 1 juli moeten mensen die reizen binnen Europa een coronapaspoort of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Belangrijk hierbij is dat de coronatest maximaal 48 uur oud mag zijn. Met de zomervakantie in aantocht merken testcentra op dit moment al een grotere drukte dan voordien. Ze raden vakantiegangers dan ook aan om nu al een afspraak te maken.

Verhoogde capaciteit

Voorlopig slagen laboratoria en testcentra er in iedereen verder te helpen, maar met de vakantieperiode in het vooruitzicht kan dat wel veranderen. Door de toenemende drukte voelen testcentra en laboratoria zich genoodzaakt om hun capaciteit te verhogen. “De bedoeling is om onze capaciteit te verdriedubbelen tegen 1 juli”, vertelt Karlien Wouters van UZ Gent, “Zo willen we het aantal testen per dag van 350 naar 1200 brengen”. 

Ook het Sint-Lucasziekenhuis in Gent treft verschillende maatregelen om de toenemende drukte tegen te gaan. “We zien dat de testanalyses zeker op tijd mogelijk moeten zijn, maar dat het heel druk kan worden bij de afnamecentra. 

Samen met het ziekenhuis is er dan ook een apart testcentrum opgericht om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Er worden ook meer mensen en machines ingezet”, geeft Tim Ghys van het Sint-Lukasziekenhuis mee.

Heel wat laboratoria en testcentra raden dus aan om nu al een afspraak te maken voor juli en augustus. Met de verhoogde capaciteit hopen testcentra alles in goede banen te leiden en iedereen op tijd te kunnen helpen.

kasto80

Meest gelezen