Radio 2

Sleutels in de straten van Ieper om burgerslachtoffers uit Eerste Wereldoorlog te herdenken

In Ieper gaan ze met het initiatief "De Verloren Sleutel" op een bijzondere manier de burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog herdenken. Het is een idee van een Nederlandse kunstenaar. Per slachtoffer komt er een bronzen sleutel, waarin de gegevens van die burger gegraveerd staan. De sleutels worden verankerd in de grond op plekken waar zo'n burgerslachtoffer is gevallen. 

De "Verloren Sleutel" is een in brons gegoten sleutel, waarin de naam, overlijdensdatum en leeftijd van het slachtoffer gegraveerd staan. Er zijn ook 2 pinnen aan bevestigd, die verankerd kunnen worden in een stenen ondergrond. Het is een idee van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Bisscheroux: "De sleutels zullen geplaatst worden op relevante plekken voor de slachtoffers, zoals de plaats van overlijden of woonplaats. Alsof ze verloren zijn en per toeval daar terechtgekomen zijn. Als passant zie je ineens een grote bronzen sleutel waar iets op staat. Je bukt, je wil de sleutel oppakken maar dat gaat niet, hij is verankerd in de stenen."

Peters en meters

Pieter Troch is medewerker van het In Flanders Fields Museum en coördineert het project. Hij staat in voor de keuze van de namen van de slachtoffers, de plaatsen waar de sleutels zullen komen en de fondsenwerving. Die "Verloren Sleutels" worden verdeeld via een crowdfunding. "We gaan op zoek naar peters en meters voor de sleutels. Wij zoeken wel mensen die een directe band hebben, bijvoorbeeld mensen die in een heropgebouwd huis wonen, waar zo'n drama zich heeft afgespeeld. Wie peter of meter wil worden, betaalt daarvoor rond de 150 euro." 

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Er staat geen einddatum op de voltooiing van het project. Dit jaar wordt een eerste lot van een 20-tal sleutels gemaakt. Nadien komen er wellicht 2 momenten per jaar – in april en november – om nieuwe sleutels klaar te hebben. Alleen al in Ieper zijn er minstens 700 burgerslachtoffers. Het project kan dus enkele jaartjes in beslag nemen.

Meest gelezen