Deense familie uit Hoeilaart supportert voor Rode Duivels, alleen mama Christina gaat voor Denemarken

Vanavond trekt de familie Rysgaard naar het dorpsplein van Hoeilaart. Samen met vrienden en mensen uit de buurt kijken ze daar samen naar de wedstrijd tussen Denemarken en de Rode Duivels. De kinderen, die hier geboren zijn, kiezen voor de Duivels, ook papa Casper vindt de Belgen de betere ploeg. Alleen mama Christina neemt het op voor haar vroegere vaderland Denemarken. Het staat meteen 3-1 voor de Rode Duivels in het Deense gezin Rysgaard in Hoeilaart. 

De familie Rysgaard woont al 21 jaar bij ons. Christina en Casper hebben 3 zonen, Patrick, Noah (niet op foto) en Viktor. De kinderen zijn hier geboren en spreken perfect Nederlands.  De ouders zijn zoals vele Denen in de Vlaamse Rand komen wonen omdat ze bij ambassades werken in Brussel. Ze zijn allemaal voetbalgek, ze hebben allemaal voetbal gespeeld bij Tempo Overijse, waar vader Casper in het bestuur zit. Viktor (12) begint bij de elite van KV Oostende: "Ik denk dat de Rode Duivels gaan winnen, ze hebben de beste spelers, ik gok op 2-1." Patrick (20) studeert voor chiropraxie in Wales, daar speelt hij ondertussen bij AFC Porth in de tweede klasse. "Ik was altijd fan van Vincent Kompany, dus ik ben zeker voor de Rode Duivels".

Ik kom uit buurt van Kopenhagen, Denemarken zit in mijn hart, daarom supporter ik als enige van ons gezin voor de Denen

Christina Rysgaard

Vader Casper is vrijwilliger bij voetbalclub Tempo van buurgemeente Overijse. Hij kiest ook voor de Rode Duivels. "Ik ben afkomstig van het Deense eiland Funen, bekend van sprookjesschrijver Hans Christian Anderssen, trouwens de getroffen Christian Eriksen is ook van daar afkomstig. Onze naam spreek je trouwens uit als "Rijsgaard" en niet "Riesgart".  Ik kies voor de Belgen, de Rode Duivels hebben echt een hele goede ploeg. We kijken allemaal samen met onze vrienden en buren in het centrum van Hoeilaart. Daar hebben ze het heel gezellig gemaakt op het dorpsplein aan de kerk."

Sleutel tot integratie

Vaak klitten expats in de Vlaamse Rand en Brussel samen per gemeenschap en hebben ze eigen sportclubs en verenigingen. Daardoor zijn ze vaak niet betrokken bij het gemeenschapsleven en spreken ze geen Nederlands. Christina sprak in het begin vooral af met Deense vriendinnen, maar na 21 jaar spreekt ze goed Nederlands en is ze helemaal geïntegreerd. "Eigenlijk is integreren in Vlaanderen niet moeilijk. Je stuurt je kinderen naar de lokale scouts en voetbal en leert Nederlands. Deelnemen aan het bestaande verengingsleven is de sleutel tot integratie in de Rand."

Meest gelezen