Duncan Laurence, winnaar van Songfestival 2019, wil niet meer optreden in Hongarije

Duncan Laurence, de winnaar van het Eurovisiesongfestival in 2019, wil niet meer optreden in Hongarije. Dat zegt hij bij MNM. Hij is geschokt dat het land eerder deze week een wet heeft goedgekeurd die gelijke rechten voor holebi's en transgender personen zo goed als onmogelijk maakt.

Duncan Laurence, die in 2019 voor Nederland het Eurovisiesongfestival won in Tel Aviv kwam langs tijdens Marathonradio op MNM. Tijdens het interview gaf hij aan dat hij geschokt was door de beslissing van Hongarije. 

Copy paste van Russische wet

Toen Laurence van Peter Van de Veire de vraag kreeg of hij nog zou optreden in Hongarije was zijn antwoord heel duidelijk: "Neen, wat zou ik daar zoeken? Als een land zo drastisch tegen mensenrechten en principes ingaat, dan wordt het een ander verhaal." De zanger beseft wel dat het een moeilijke keuze is, want door daar op te treden, kan je de mensen uit de LGBTQ-gemeenschap (LGBTQ staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender en Queer- red.) net een hart onder de riem steken. 

Laurence reageert hiermee op een wet die eerder deze week door Hongarije werd goedgekeurd. De omstreden wet maakt elke discussie over gelijke rechten voor holebi's en transgender personen zo goed als onmogelijk "op plaatsen waar minderjarigen zouden kunnen aanwezig zijn". Hiermee lijkt dat een kopie met een wet die in 2013 in Rusland werd gestemd. Ook onze premier Alexander De Croo (Open VLD) reageerde dat er in Europa geen plaats is voor homohaat en discriminatie.

Meest gelezen