Foto: Eikes.be

Eikes.be telt hoeveel eieren 3M-fabriek buurtbewoners nog schuldig is

De ludieke website eikes.be roept de 3M-fabriek ter verantwoording. Hoewel de site zelf ludiek is, zit er een serieuze aanklacht achter. De initiatiefnemers vinden dat het bedrijf te weinig gevolgen moet dragen voor de PFOS-vervuiling. Volgens hen zijn vooral de kippenhouders uit de buurt de dupe. Zij mogen sinds vorige week nog maar één ei van hun eigen kippen eten per week. Buurtbewoners kunnen daarom ingeven hoeveel kippen ze hebben. Op basis daarvan berekent de website hoeveel eieren zo al verloren zijn gegaan en wat dat kost.

De PFOS-vervuiling in een notendop. Tijdens de graafwerken voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen is aan het licht gekomen dat er te hoge PFOS-concentraties in de grond zitten. PFOS is een chemische stof die behoort tot de grote groep van PFAS-stoffen, een familie van duizenden synthetische chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn. PFOS is water-, vet- en vuilafstotend. Maar het is ook giftig en kan op termijn leiden tot bijvoorbeeld kanker. 

Waar die PFOS vandaan komt? 3M, een bedrijf in Zwijndrecht, gebruikte de stof tot 2002. In de ruime omgeving van de fabriek zijn hoge concentraties van de stof gevonden. Uiteindelijk werd beslist dat inwoners geen groenten en eieren uit eigen tuin mogen eten. Het Vlaams Parlement heeft nu beslist dat er een onderzoekscommissie komt om de vervuiling van de grond in en rond Zwijndrecht te onderzoeken.

Op het moment dat het artikel geschreven werd, waren al 508 kippen geregistreerd. Volgens de website zijn daarvan 2.705 eieren op een week tijd verloren gegaan. De schadevergoeding die 3M de eigenaars van kippen nog verschuldigd is, loopt zo op tot 13.809 euro. 

Initiatiefnemer Arjen (die zijn achternaam liever geheim houdt, nvdr.) benadrukt dat ze niet echt aan de fabriek zullen gaan staan om die vergoeding op te eisen: "Het is en blijft een ludiek initiatief. We beseffen dat het hier om een serieuze problematiek gaat. Volgens ons is deze website de beste manier om het onder de aandacht te brengen. Hoe meer kippen geregistreerd worden, hoe meer mensen we bereiken. Hoe meer aandacht, hoe sneller er naar een duurzame oplossing gezocht kan worden. Dat willen wij in gang zetten." 

Hoe meer kippen geregistreerd worden, hoe meer de problematiek onder de aandacht komt. Zo klinkt de vraag naar een duurzame oplossing steeds luider
Arjen, initiatiefnemer van eikes.be

Hoewel het om een minder serieuze website draait, hoopt Arjen toch dat veel buurtbewoners effectief hun kippen registreren: "We weten dat er allicht enkele grappenmakers zullen tussen zitten. Wij hebben zelf ook al een kip genaamd Jürgen Conings toegevoegd die zich ergens binnen de perimeter verborgen houdt. We hopen echter toch dat veel bezoekers waarheidsgetrouw hun eigen kippen opgeven. Ik heb wel het gevoel dat veel mensen dat ook doen. Mensen geven zelf alle data in. Wij voegen er niets meer aan toe." 

Buurtbewoners kunnen hier hun kippen registeren 

Meest gelezen