Europarlementslid Van Brempt  over Hongaarse anti-LGBTQ+-wet: "Crystal clear dat er een grens is overschreden"

"Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Commissie nog onderzoek moet doen naar de Hongaarse anti-LGBTQ+-wet", zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit). "Het is crystal clear dat er alweer een grens wordt overschreden." Het Hongaarse parlement keurde dinsdag een wet goed die het verbiedt om over holebi's en transgenders te praten in het bijzijn van minderjarigen. De Europese Commissie kondigde gisteren aan dat ze gaat onderzoeken of de wet in strijd is met Europese wetgeving. 

Voor het Europees parlement is de goedkeuring van de anti-LGBTQ+-wet de spreekwoordelijke druppel zegt Van Brempt in De Ochtend op Radio 1. "We gaan nu heel hard het gaspedaal induwen", klinkt het. Want Hongarije overschrijdt alweer een grens en de Europese Commissie sleept met de voeten, volgens Van Brempt. 

Beluister hier het volledige gesprek met Kathleen Van Brempt in "De ochtend" op Radio 1:

Vorig jaar werd de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds gekoppeld aan een rechtsstaatprincipe. Lidstaten die de regels van de rechtsstaat aan hun laars lappen, kunnen daardoor geen of minder subsidies van de Europese Unie krijgen. 

En volgens Van Brempt is het crystal clear dat Hongarije de regels aan zijn laars lapt, "want lidstaten mogen geen wetten aannemen die in strijd zijn met de Europese verdragen". Dus moet dat rechtsstaatmechanisme koste wat kost worden ingezet, zegt ze. 

"Maar de commissie heeft dat rechtsstaatprincipe nog niet in gang gezet", vertelt Van Brempt. "Daarom hebben we nog niet zo lang geleden met het Europees Parlement beslist om de Commissie voor het Europees Hof van Justitie te dagen als ze met de voeten blijft slepen. We gaan alle middelen uit de kast halen." 

Afbouwen van de democratie

Het is heel belangrijk dat Hongarije gesanctioneerd wordt, klinkt het. "Want iedereen voelt aan dat de democratie in Hongarije systematisch wordt afgebouwd. Een paar jaar geleden hebben ze de verkiezingen gewonnen door heel radicaal tegen migranten te zijn. En ze gaan altijd een stap verder. Zo werkt dat in het afbouwen van een democratie. Het gaat niet enkel om verkiezingen, het gaat om de scheiding der machten, de vrijheid van de pers en het respecteren van mensenrechten."

"We moeten heel hard doorduwen nu, want zowel de Europese Commissie als de Europese raad hebben blijkbaar niet genoeg slagkracht", aldus Van Brempt. 

Tegen Hongarije werd ook al de befaamde artikel 7-procedure opgestart. Daardoor kan het land zijn stemrecht verliezen binnen de Europese Unie. Maar dat is niet zo gemakkelijk om goedgekeurd te krijgen want al de 27 lidstaten moeten daarmee akkoord gaan. "Liefst van al zouden we het stemrecht afnemen want zo maken we Hongarije monddood, maar het inzetten van het rechtsstaatprincipe is ook al goed want geld is heel belangrijk voor Hongarije, zij krijgen ontzettend veel van de Europese Unie."

Meest gelezen