De resultaten zijn binnen: gemiddeld vijf coronabesmettingen per Eurovisiesongfestivalshow

Van de bijna 30.000 bezoekers die de negen shows van het Eurovisiesongfestival hebben bijgewoond, hebben in totaal 48 mensen positief getest bij de coronatest vijf dagen na het evenement. Zij zijn dus besmet geraakt op de dag van of rond de show, al kan deze besmetting ook buiten het festival hebben plaatsgevonden.

Van de 29.875 mensen die vorige maand een show of repetitie van het Eurovisiesongfestival bijwoonden, hebben er vijf dagen na het evenement 48 positief getest op corona. Dat zijn er ongeveer vijf per show, al kunnen die besmettingen ook buiten het festival hebben plaatsgevonden.

De cijfers gaan alleen over bezoekers van het Eurovisiesongfestival. Cijfers over crew, vrijwilligers, pers en delegatieleden worden naar verwachting later deze maand door de organisatie zelf bekendgemaakt.

Om het Songfestival te mogen bezoeken, moest iedereen een negatieve test kunnen voorleggen. Bij dertien mensen is vastgesteld dat ze, ondanks een negatieve test, toch al besmet én besmettelijk waren. Deze mensen meldden zichzelf met klachten bij de Gemeentelijke Gezondheids­dienst (GGD) en werden daarom getest. De dertien infecties staan los van het evenement en worden dus niet meegerekend bij de rest. 

De GGD's hebben deze resultaten ter beschikking gesteld nadat er ophef was ontstaan op sociale media omdat Fieldlab Evenementen (een initiatief van de evenementensector dat instaat voor testevenementen in Nederland, zoals het Songfestival) zei geen cijfers over het aantal besmettingen bij het Songfestival bekend te maken. Volgens de woordvoerder zou dat tot gevolg hebben dat alle berichtgeving alleen nog maar daarover zou gaan. 

Meest gelezen