Genk heeft hoge concentratie zware metalen in de lucht

De concentraties van sommige zware metalen in de lucht in Genk, zijn de hoogste in heel Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuwe meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het gaat om nikkel, chroom en mangaan. De grenswaarden bepaald door Europa voor arseen, cadmium en nikkel zijn dan weer niet overschreden.

De metingen van de lucht in Genk gebeurden in de eerste twee maanden van dit jaar. Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “Die vervuiling wordt veroorzaakt door de industrie daar in de buurt, meer bepaald door Aperam in Genk-Zuid. Zij hebben bijzondere voorwaarden opgelegd gekregen in hun milieuvergunning. Er zijn ook acties om die uitstoot van de vervuilende stoffen te laten dalen.”

Schroot in Zutendaal

In een wijk in Zutendaal die grenst aan de industriezone van Genk-Zuid, zijn ook verhoogde waarden van het giftige PCB gevonden. “Die wijk in Zutendaal die wordt vervuild door een schrootverwerkend bedrijf daar in de buurt”, vertelt Katrien Smet. “Dat zorgt voor een hogere dioxine- en PCB-vervuiling in de buurt. En ook dat is een situatie die we nauwgezet blijven opvolgen.”

Meest gelezen