Gezondheidsrisico voor arbeiders Oosterweel door PFOS? "Best ook bloedonderzoek op de werf"

Ook de arbeiders die op de werf van de Oosterweelwerken actief zijn, zouden best een bloedonderzoek ondergaan, om te zien hoe groot het gezondheidsrisico van de PFOS-vervuiling voor hen is. Dat zegt toxicoloog en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Dat bloedonderzoek zou volgende maand ook uitgevoerd worden bij de buurtbewoners van de 3M fabriek in Zwijndrecht. Maar ook de bouwvakkers van Oosterweel zouden risico lopen omdat zij in contact komen met de vervuilde grond en met stof. 

Hoe ernstig is de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht voor mensen die er wonen en werken? Een groot bloedonderzoek bij buurtbewoners en bij de werknemers van de 3M fabriek zou dat moeten uitwijzen. Dat onderzoek zou volgende maand beginnen.

Maar ook over de arbeiders van de Oosterweelwerken rijzen er vraagtekens. Want ook zij komen in contact met de vervuilde PFOS-grond. De arbeiders van de Oosterweelwerf zijn aanvankelijk niet opgenomen in het bloedonderzoek volgende maand, al is er intussen wel overleg daarover tussen het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding.

"Dat bloedonderzoek zou een goed idee zijn", zegt toxicoloog en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis.  "De arbeiders kunnen namelijk op twee manieren met de vervuilde grond in aanraking komen, via het inademen van stof of via de huid. 

Om in te schatten hoe groot de risico's zijn voor de arbeiders bij blootstelling op de werf, is zo'n onderzoek nodig, aldus Godderis. "Als de waarden te hoog zijn kan er beslist worden om extra beveiligingsvoorschriften in te voeren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een masker om het stof tegen te houden." 

Maar ook andere maatregelen blijken belangrijk om de blootstelling te beperken. "Werkkledij met lange mouwen bijvoorbeeld", stelt Godderis."Maar ook voldoende hygiëne, douchen, en werkkledij na het werk apart houden en er niet mee naar huis gaan, hebben belang. "Arbeiders zouden ook best in de cabine van hun graafmachine blijven als dat mogelijk is, met de deuren gesloten." 

Meest gelezen