Radio 2

Harelbeke test kabelgoottegels uit: "Elektrische auto opladen voor mensen zonder oprit wordt zo mogelijk"

Harelbeke gaat kabelgoottegels uittesten voor mensen die hun elektrische wagen willen opladen aan hun voordeur, maar zelf geen oprit hebben. Nu moeten ze hun wagen op straat parkeren en daar opladen, via een kabel over het voetpad. Op heel wat plaatsen investeren ze in kabelmatten, zodat je op het voetpad niet over de kabel struikelt. Maar dat heeft zo zijn nadelen. 

Bruggelingen mogen sinds kort gebruik maken van kabelmatten, maar in Harelbeke gooien ze het over een andere boeg. "Er zijn nadelen verbonden aan de rubberen matten, daarom kiezen wij voor kabelgoottegels", zegt de schepen van Mobiliteit en Energie, Tijs Naert (Groen). "De kabelgoottegel is ontworpen in Nederland. Want ook daar stelden ze vast dat de kabelmatten die op de voetpaden lagen voor wat problemen zorgden. Vooral voor de voetgangers of mensen met een kinderwagen of rolstoel. De kabelgoottegel biedt een oplossing voor die problemen."

Proefproject

"In de tegel is er een uitsparing met een rubberen bovenkant. Je kan daar heel gemakkelijk je oplaadkabel inleggen. Als je erover wandelt, merk je het nauwelijks op. Je ziet het wel, maar voelt het niet. Dat is het grote voordeel."

De stad gaat ze nu zelf eerst uittesten voor haar eigen wagens. Daarna wordt het proefproject geëvauleerd, om te kijken of het iets kan zijn voor alle Harelbekenaren.

Meest gelezen