Bart De Wever en Koen Kennis op een persconferentie over Oosterweel in 2019

Bart De Wever (N-VA) al in 2017 op de hoogte over PFOS-vervuiling: "Maar niet aan ons om te reageren"

Het Antwerpse stadsbestuur weet al sinds 2017 dat er problemen zijn met PFOS in Zwijndrecht. Dat blijkt uit een mail van bouwheer Lantis aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepenen Koen Kennis (N-VA) en Marc Van Peel (CD&V). Het kabinet De Wever bevestigt het nieuws aan Radio 2 Antwerpen en zegt dat het dat nooit ontkend heeft.

Al in september 2017 ontvingen nagenoeg alle leden van de Vlaamse regering-Bourgeois, Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de schepenen Koen Kennis (N-VA) en Marc Van Peel (CD&V) uitgebreide info over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Dat blijkt uit een mail van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, die VRT NWS kon inkijken. De woordvoerder van De Wever bevestigt aan onze redactie dat de Antwerpse burgemeester op de hoogte was. "Dat de vervuiling besproken werd op het politiek stuurcomité en andere organen in 2017 is niets nieuws. Dat hebben we nooit ontkend, integendeel", klinkt het. De woordvoerder verwijst ook naar de onderzoekscommissie om na te gaan waarom er niets met die info gebeurd is. "Dat het al langer bekend was, is de reden waarom het uitgezocht wordt door het Vlaams Parlement." 

Niemand heeft ooit ontkend dat het politiek stuurcomité op de hoogte was, integendeel

Johan Vermant, woordvoerder Bart De Wever (N-VA)

Zwijndrecht en OVAM

Burgemeester De Wever zelf wil geen commentaar kwijt voor de microfoon, volgens zijn woordvoerder omdat het nieuws niet over Antwerpen gaat maar over Zwijndrecht en afvalstoffenmaatschappij OVAM. "Burgemeester De Wever is niet de burgemeester van Zwijndrecht, noch de voormalige minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V)", klinkt het.

Ook Koen Kennis (N-VA), de Antwerpse schepen voor Mobiliteit, laat weten niet beschikbaar te zijn voor een reactie. Kennis heeft de bewuste mail in 2017 ook ontvangen en is intussen ondervoorzitter van de Raad van Bestuur bij Lantis.

Meest gelezen