AFP or licensors

Kritiek op Italiaanse openbare omroep na tonen beelden dodelijk ongeval kabelbaan: "Totaal gebrek aan respect"

Er komt kritiek op de Italiaanse openbare omroep Rai omdat de televisiezender de videobeelden van het dodelijke ongeval met een kabellift op de Monte Mottarone in Noord-Italië heeft getoond. Deskundigen roepen op om ze niet meer te verspreiden. Bij het ongeval vorige maand kwamen 14 mensen om het leven.  

"De beelden kunnen de pijn van de families van de slachtoffers en hun dierbaren enkel verergeren", dat schreef het Italiaanse bureau voor privacybescherming als reactie op het vertonen van de beelden van het dodelijke ongeval vorige maand met de kabellift in Italië. De oproep was gericht tot de media en internetgebruikers op sociale media. 

Eerder heeft de openbare omroep Rai 3 de beelden van het fatale ongeluk als eerste getoond, daarna werden ze opgepikt door andere Italiaanse media, meldt BBC. Ondertussen circuleren de beelden ook op sociale media. De beelden zijn afkomstig van de beveiligingscamera’s van de kabelbaan. Je ziet hoe de cabine bijna aankomt op het platform, net voor de aankomst breekt de kabel, waardoor de cabine met grote snelheid terug naar beneden gaat en de cabine in de afgrond stort. 

Kritiek: "Tonen beelden draagt weinig bij"

Er komt zeer veel kritiek op het uitzenden van de beelden. "De beelden, die de laatste ogenblikken voor het ongeval tonen, droegen weinig bij tot de reconstructie van de zaak", staat nog in de verklaring van bureau voor privacybescherming te lezen.

De procureur die het strafrechtelijk onderzoek voert, vond het “absoluut ongepast” om de beelden te tonen. “De familie was op de hoogte van de beelden, maar ze werden niet geïnformeerd dat ze werden uitgezonden". Ook de directeur van de publieke omroep zei "diep geschokt te zijn" over de beslissing om de beelden te tonen. Hij zei dat hij de beslissing van de directeurs steeds heeft gerespecteerd, en nooit publiekelijk heeft becommentarieerd, maar deze keer kon hij “niet stil blijven”.

De beslissing getuigde van een totaal gebrek aan respect voor de slachtoffers en hun familieleden

Minister van Onderwijs

Ook Italiaanse ministers vragen uitleg van de publieke omroep. “De beslissing getuigde van een totaal gebrek aan respect voor de slachtoffers en hun familieleden", zei de Italiaanse minister van Onderwijs. Ze zei ook dat het een "schending van het publicatieverbod" was, ze tilt er extra zwaar aan omdat het werd uitgevoerd door openbare dienstverleners. 

Maar er zijn ook Italiaanse media die de keuze verdedigen. “Een beeld is sterker dan 1.000 woorden”, klonk het bij de krant La Stampa. 

Vermoeden dat noodrem werd uitgeschakeld

 Het ongeval met de kabellift op de Monte Mottarone, een berg ten westen van het Lago Maggiore, vond bijna een maand geleden plaats. Veertien mensen verloren het leven, alleen een Israëlische jongen overleefde het ongeval. 

Kort voor de top zou een kabel het om een nog onduidelijke reden hebben begeven, waardoor de cabine naar beneden stortte. Drie medewerkers werden intussen opgepakt. Vermoed wordt dat de noodrem werd uitgeschakeld om storingen in de dienstverlening te voorkomen en de kabelbaan open te kunnen houden voor toeristen. 

Meest gelezen