stad Leuven fotograaf Monique Van Endert

Kruidtuin Leuven bestaat 200 jaar en dat wordt jaar lang gevierd

De stad Leuven viert dit jaar de tweehonderdste verjaardag van de botanische tuin en laat die verjaardag niet zomaar voorbijgaan. Gedurende een heel jaar zijn er activiteiten en een gloednieuw aanbod om de tuin individueel, met je familie of in groep te bezoeken. 

Dit weekend wordt het startschot gegeven voor een feestjaar voor de Leuvense Kruidtuin. Alle aspecten komen aan bod: het verleden, het heden én de toekomst. Vanaf 20 juni kan iedereen de Kruidtuin verkennen tijdens gegidste wandelingen of zelfstandig met een gloednieuwe audiogids. Voor kinderen is er “Tuinman Dré vertelt”, vier audioverhalen op maat van families. En vanaf de zomervakantie kunnen gezinnen op expeditie met een grote zoek- en doekaart. Elke eerste zondag van elk seizoen zal er ook muziek te horen zijn in de Kruidtuin.

Rijke geschiedenis

“De meeste Leuvenaars kennen de Kruidtuin als een plek van rust, waar je kan genieten van de bloemenpracht”, zegt schepen van Openbaar groen, Lalynn Wadera (Vooruit). “Wie in de serres passeert, durft al eens wegdromen van een tropische vakantie. Ze vergeten soms dat de Kruidtuin er een rijke geschiedenis opzitten heeft. En dat hij,  in de wetenschappelijke wereld van de genees- en plantkunde, een internationale referentie is die vaak heeft bijgedragen aan belangrijke innovaties, want oorspronkelijk was het de tuin waar de universiteit medicinale kruiden kweekte.” 

Het Poortgebouw, de hoofdtoegang van de Kruidtuin, zit bovendien in een gloednieuw jasje. Bezoekers komen er te weten wat er allemaal te doen is en krijgen er een korte film te zien over het rijke verleden, het heden én de toekomst van de tuin. “Wie na het zien van de korte film nog meer wil weten over de geschiedenis van de Kruidtuin, kan verder op stap door de tuin met een audiogids. Daarin hoor je meer over wat je ziet én flits je aan elke halte ook even terug in de tijd”, vult schepen Denise Vandevoort (Vooruit) nog aan.

Meest gelezen