Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Medisch personeel in Wit-Rusland lijdt zwaar onder repressie, zegt Amnesty International

Dokters en verpleegkundigen die in Wit-Rusland hebben deelgenomen aan het massale protest tegen president Aleksandr Loekasjenko ondergaan zware represailles van de overheid. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die een aantal getuigenissen optekende.

"Ik zag al die verminkte mensen – met gebroken botten, met aan stukken gescheurde gezichten, met gezwollen hoofden zo groot als een ballon… We mochten geen beschrijvingen van verwondingen opschrijven en werden voortdurend bedreigd met represailles", dat zegt een van vier dokters en verpleegkundigen die getuigden bij Amnesty International. 

De vrouw, verpleegkundige en activist, sloot zich in de zomer van 2020 aan bij het massale protest tegen president Loekasjenko. Dat was losgebarsten na de presidentsverkiezingen van vorige zomer. Loekasjenko won die verkiezingen, maar volgens velen was de uitslag vervalst. De demonstraties gingen maandenlang door, maar werden hardhandig neergeslagen.

Duizenden betogers werden hardhandig opgepakt tijdens of na hun arrestatie. Bekijk hier nog een video met beelden van tijdens de zomer van 2020 (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

De verpleegkundige die getuigt bij Amnesty International werd in september 2020 kort opgepakt. Ze kreeg daarop van het ziekenhuis waar ze werkte te horen dat ze moest opstappen. Toen ze weigerde, werd haar gezin bedreigd, waarop ze toch inbond. Sindsdien slaagt ze er niet meer in elders werk te vinden.

Ook medisch personeel dat officiële berichten over doden en gewonden bij de demonstranten tegensprak, wordt door het regime geviseerd. Volgens Amnesty International zijn tientallen gezondheidswerkers ontslagen sinds de repressie begon. Velen zijn nu uitgesloten van werk of hebben te maken gehad met bedreigingen en vervolging

Bekijk hier nog een video met beelden van tijdens de zomer van 2020 (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Eerder deze maand had Svetlana Tichanovskaja, uitdager van Loekasjenko die na de verkiezingen van 2020 uit vrees voor vervolging naar het buitenland is gevlucht, nog gezegd dat ze wil dat de Wit-Russische leider voor de brutale repressie van het volksprotest in zijn land wordt berecht voor een internationale rechtbank. 

Tichanovskaja zou intussen van de lijst van meest gezochte personen zijn gehaald. Dat zou dan weer een gevolg zijn van de arrestatie van een andere dissident, de journalist Roman Protasevitsj. Hij werd opgepakt in Minsk nadat het Ryanair-vliegtuig waarin hij zat boven Wit-Rusland gedwongen was om te landen. 

Meest gelezen