Ook ex-veldrijder Niels Albert heeft een defibrillator: "Deense voetballer Eriksen zal voorzichtig moeten zijn"

Christian Eriksen, de Deense voetballer die afgelopen zaterdag getroffen werd door een hartstilstand, krijgt een defibrillator ingeplant. Ex-veldrijder Niels Albert uit Tremelo heeft er ook al eentje, ruim drie jaar al. “Eriksen zal toch voorzichtig moeten zijn”, zegt de oud-veldrijder bij Radio 2 Vlaams-Brabant.

Op zijn 28ste moest Niels Albert een punt zetten achter zijn succesvolle veldritcarrière. Bij een controle werden hartritmestoornissen vastgesteld. Enkele jaren later, in 2017, ging zijn hart plots zo tekeer dat hij met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen. Daar beslisten ze om een defibrillator te installeren. Met zo een defibrillator word je bij hartproblemen automatisch gereanimeerd.

Beluister het interview met Niels Albert of lees verder:

“De eerste twee dagen na de operatie voel je dat wel, maar nu zit dat daar en heb ik er geen last van”, aldus Niels Albert. Met die defibrillator mag Niels Albert enkel  recreatief sporten: “Toch laat ik me soms verleiden tot een zware inspanning, dat zal mijn mentaliteit zijn. De defibrillator is ook al een keertje afgegaan, dat is geen pretje. De schrik kruipt er dan toch in.” 

Het is niet zo dat omdat je een defibrillator hebt, je onsterfelijk bent
Niels Albert

Of Christian Eriksen nog zal gaan voetballen, is afwachten. Volgens Niels Albert kan hij maar beter oppassen: “Als hij zijn sport verkiest boven zijn gezin, dan kan hij zeker weer gaan voetballen. Het is niet zo dat omdat je een defibrillator hebt, je onsterfelijk bent. En als je de uitersten blijft opzoeken, kan dat natuurlijk wel eens fataal worden. Mij hebben ze topsport afgeraden. Het is natuurlijk een ander gegeven: voetballers die vallen op het gras, maar als je in een afdaling tegen 60, 70 per uur naar beneden komt en mijn defbrillator gaat af. Dat is wel wat anders  natuurlijk." 

Meer dan sport

Niels Albert heeft naar eigen zeggen vrede genomen met het feit dat hij de topsport vaarwel heeft moeten zeggen: "Als sportman ken je maar één ding: de sport. Alles wijkt daarvoor en alles staat in functie van die sport. Maar er zijn nog heel veel mooie dingen naast de sport. Ik ben nu echt gelukkig, heb een leuk gezin en een bloeiende zaak. Ik heb mijn draai in het leven weer gevonden.”

Meest gelezen