AFP or licensors

Ondanks coronapandemie recordaantal vluchtelingen: nu bijna dubbel zoveel vluchtelingen als 10 jaar geleden

Voor het negende jaar op rij is het aantal vluchtelingen in de wereld gestegen. Er zijn nu 82,4 miljoen mensen op de vlucht, een nieuw record en dubbel zoveel als in 2011. Dat staat in het jaarlijkse rapport daarover van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR)

De meeste mensen vluchten voor oorlog, geweld en mensenrechtenschendingen. De pandemie heeft de wapens kennelijk niet doen zwijgen, want het aantal mensen op de vlucht is vorig jaar met 4 procent gestegen. 

Zowel het aantal mensen dat op de vlucht is in een ander land als het aantal ontheemden (op de vlucht in eigen land) is toegenomen in 2020. Dat gebeurt nu al voor het negende jaar op rij. Er zijn nu bijna dubbel zoveel vluchtelingen als in 2011.

Uit welke landen vluchten ze?

Twee derde van alle vluchtelingen kwam uit maar vijf landen. De meesten vluchtten uit Syrië (6,7 miljoen). De top vijf wordt aangevuld met Venezuela (4,0 miljoen), Afghanistan (2,6 miljoen), Zuid-Soedan (2,2 miljoen) en Myanmar (1,1 miljoen).

"Elk cijfer vertegenwoordigt een persoon die uit zijn huis is verdreven en staat voor een verhaal van ontheemding, verlies en lijden. Deze mensen verdienen onze aandacht en steun, niet alleen met humanitaire hulp, maar ook bij het vinden van oplossingen voor hun benarde situatie", aldus Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

Naar waar vluchten ze?

De meeste mensen vluchten niet naar Europa, zoals velen denken, maar naar de buurlanden: bijna 9 op de 10 (86 procent). Meestal zijn dat lage- en middeninkomenslanden. Het land dat nog altijd het grootste aantal vluchtelingen opvangt, is Turkije met 3,7 miljoen.

Keren er ook vluchtelingen terug?

In de loop van 2020 keerden zo'n 3,2 miljoen intern ontheemden en maar 251.000 vluchtelingen terug naar hun huizen. Dat is een daling van respectievelijk 40 en 21 procent in vergelijking met 2019. 

Ook de hervestiging van vluchtelingen - waarbij ze definitief worden opgenomen door een ander land - bereikte een dieptepunt: amper 34.400. Dit is het laagste niveau in 20 jaar. 

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Veel kinderen

Bijna de helft van wie op de vlucht is (42 procent) is jonger dan 18 jaar. Bovendien blijkt uit schattingen van de UNHCR dat de afgelopen drie jaar bijna 1 miljoen kinderen als vluchteling werd geboren. Velen van hen zullen mogelijk nog jarenlang vluchteling blijven.

"De tragedie van zoveel kinderen die in ballingschap worden geboren, zou reden genoeg moeten zijn om veel meer inspanningen te leveren om conflicten en geweld te voorkomen en te beëindigen", zegt Grandi (UNHCR).

Meest gelezen