Online spaarbank Rabobank.be stopt definitief: 53 jobs verdwijnen, klanten krijgen jaar om spaargeld elders te stallen

Online spaarbank Rabobank.be stopt er tegen 1 juli volgend jaar volledig mee, nu blijkt dat de bank geen overnemer heeft gevonden. Alle spaarrekeningen zullen tegen dan worden afgesloten. De ruim 200.000 Belgische Rabobankklanten zullen dus het komende jaar op zoek moeten naar een nieuwe bank.

De Nederlandse bank Rabobank had al in maart aangekondigd dat ze haar Belgische spaarbank Rabobank.be wilde stopzetten. Rabobank.be was al sinds 2002 actief in ons land en maakte furore met mooie spaarrentes. 

Maar door de lage rente die de centrale banken nu al jaren aanhouden, was het niet meer interessant en rendabel voor Rabobank.be om uit te pakken met stuntrentes. In 2017 stopte de bank ook al met beleggingsproducten, omdat dat voor hen "door de snel veranderende wetgeving rond beleggen" minder aantrekkelijk was geworden.

Rabobank.be zou dus sowieso verdwijnen, maar eerst wilde het Nederlandse moederbedrijf op zoek naar een overnemer. Zolang konden de klanten aan boord blijven. 

Maar nu laat Rabobank weten toch geen overnemer te hebben gevonden voor haar Belgische poot. De bank telt nog ruim 200.000 spaarders in ons land. Die krijgen nu nog tot 1 juli 2022 de tijd om hun geld elders onder te brengen. Die dag worden alle rekeningen afgesloten. Alles samen gaat het volgens Rabobank over zowat 7 miljard euro.

Door de stopzetting van de spaarbank verdwijnen 53 banen. Voor hen is een procedure van collectief ontslag opgestart.

Wat betekent dat nu voor Rabobank.be-klanten?

Rabobank.be belooft haar klanten alvast dat ze die rekeningen "gemakkelijk en veilig" kunnen afsluiten. Het geld blijft zolang ook veilig en te allen tijde beschikbaar voor de klanten. 

Wel roept Rabobank nu al op om op uw hoede te zijn voor phishing. In zulke verwarrende periodes zullen cybercriminelen ongetwijfeld via valse mails, berichten en telefoontjes geld proberen te stelen van Rabobank.be-klanten. 

Rabobank roept nu al op om op uw hoede te zijn voor phishing

Wie toch nog niet onmiddellijk actie onderneemt om een nieuwe bank te zoeken, moet er wel rekening mee houden dat Rabobank.be vanaf 1 juli 2021 de rente op alle spaarrekeningen verlaagt tot het wettelijke minimum: een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent.

Van wie op 1 juli 2022 nog geen nieuwe bank heeft gevonden, wordt het resterende saldo overgeschreven naar een Rabo Zichtrekening. Die zal dan op een latere datum ook worden afgesloten.

Meest gelezen