AFP or licensors

Opnieuw hommeles in Noord-Ierland, partijleider unionisten neemt - alweer - ontslag

Edwin Poots, de leider van de grootste Noord-Ierse unionistische partij DUP, heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij was amper drie weken in functie. Daarmee dreigt opnieuw politieke instabiliteit in Noord-Ierland, op een cruciaal moment in de gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het grensakkoord.

De aanleiding van het ontslag van Poots is de kandidaat die hij naar voren had geschoven als eerste minister. Daarmee ging hij in tegen de wil van zijn fractie. Maar ook de toegevingen die hij gedaan zou hebben aan Sinn Féin, de grootste nationalistische partij, in verband met het statuut van het Iers als nationale taal, konden niet op de goedkeuring van zijn partij rekenen. 

Edwin Poots was amper drie weken geleden aangesteld als nieuwe leider van de DUP, na het ontslag van Arlene Foster. Hij was al meteen controversieel wegens zijn behoudsgezinde ideeën. Zo geloofde Poots niet dat de aarde ouder is dan 6000 jaar en hij was gekant tegen homorechten. In tegenstelling tot zijn voorgangers wou hij zelf niet de rol opnemen van eerste minster. 

Gevolgen van de Brexit

Met het ontslag van Poots dreigt opnieuw politieke instabiliteit in Noord-Ierland. De situatie is er gespannen sinds de Brexit een nieuwe Europese buitengrens heeft gecreëerd in de Ierse Zee. Daardoor zijn er nu  handelsbelemmeringen tussen Groot-Brittannië en een deel van zijn grondgebied. Vooral de unionisten zien daar ook een voorafspiegeling in van de hereniging van Ierland. 

De Britse regering staat onder druk om dat zogenoemde Ierse Protocol te wijzigen, maar daar heeft de Europese Unie weinig zin in. Het enige alternatief is een grens dwars over het Ierse eiland. Begin april braken er al rellen uit in de straten van Belfast en enkele andere steden. Poots blijft aan als partijleider tot er een nieuwe opvolger is gekozen. 

Straatgeweld in Belfast begin april
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen