Archieffoto

Plantentekort in tuincentra: "Vorig jaar nog miljoenen planten moeten weggooien, nu planten te kort"

Plantencentra doen het beter dan ooit: ze kampen zelfs met een plantentekort. Dat staat in groot contrast met de situatie van vorig jaar, toen er tijdens de eerste lockdown miljoenen bloemen en planten weggegooid werden. Op 5 maanden tijd is de productie voor dit jaar volledig verkocht. "Onze verliezen van vorig jaar zijn wel wat rechtgetrokken nu. Ik ben een blije uitbater", vertelt Wim Houtmeyers van plantencentrum Houtmeyers in Laakdal in "Start Je Dag". 

Door de sluiting van de tuincentra aan het begin van de eerste lockdown, werden er miljoenen planten noodgedwongen weggegooid, schrijft Gazet van Antwerpen. Maar die verliezen worden nu goedgemaakt. "In het najaar ging de verkoop plots hard", vertelt Wim Houtmeyers aan Radio 2 Antwerpen. Tuincentra werden tijdens de tweede lockdown als essentiële winkel beschouwd. Dat deed ons echt deugd omdat we nu ook weten dat groen toch wel belangrijk is voor de mensen."

De volgende planten zullen er pas zijn in september of oktober. Een beetje geduld kan dus geen kwaad

Wim Houtmeyers, zaakvoerder bij tuincentrum en bomenkwekerij Houtmeyers

Bij veel tuincentra is er nu dus zelfs een tekort aan planten. "Je moet planten op tijd kweken, zodat ze kunnen groeien. De productie voor dit jaar is op iets meer dan 5 maanden volledig uitverkocht. We zijn in februari en de zomermaanden wel opnieuw gestart met productie. Maar die planten zullen pas klaar zijn in september of oktober. Een beetje geduld kan dus geen kwaad", lacht Houtmeyers. 

Zowel binnen- als buitenplanten doen het goed. "Over de hele lijn is er bijzonder veel verkocht. Het gaat dan over kleine planten, maar ook over haagplanten of bomen", zegt Houtmeyers. "Er worden bijvoorbeeld ook veel planten gekocht om terrassen of zwembaden af te schermen, maar er worden even goed binnenplanten gekocht om de tafel gezelliger te maken." 

Beluister hier het hele gesprek met Wim Houtmeyers uit "Start Je Dag":

Meest gelezen