Apple Daily Hongkong
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Politie Hongkong valt binnen bij kantoren van prodemocratische krant Apple Daily, 5 leidinggevenden opgepakt

Bij een grote razzia op de kantoren van de krant Daily Apple in Hongkong, zijn de hoofdredacteur en vier directeurs opgepakt. (zie foto boven) De politie doorzocht computers en telefoons van journalisten. Alles gebeurde op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet. Het was de tweede inval bij de krant op twee jaar tijd.

De politie van Hongkong is vanmorgen met grote middelen binnengevallen in de kantoren van de prodemocratische krant Apple Daily. Zowat 500 agenten namen deel aan de operatie. Ze doorzochten de lokalen en bekeken computers en telefoons van medewerkers. Hoofdredacteur Ryan Law en vier directeurs van de krant zouden zijn opgepakt op basis van de omstreden veiligheidswet. Dat maakte de krant zelf bekend. (lees verder onder tweet)

De politie bevestigt in een verklaring dat de vijf leidinggevenden zijn gearresteerd. Ze worden ervan verdacht te hebben samengespannen met "een vreemd land" om de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Er zijn ook voor 2 miljoen euro aan activa van de krant bevroren. Volgens de politie heeft de krant sinds 2019 verschillende artikels gepubliceerd die mogelijk de nieuwe veiligheidswet hebben overtreden. "In die artikels werd aan andere landen gevraagd om sancties op te leggen aan Hongkong en China", zegt de hoofdinspecteur. Maar journalisten hebben het over een brutale aanval op de redactionele vrijheid van de Apple Daily. Die is in handen van mediamagnaat Jimmy Lai, een felle criticus van China. Lai zit zelf in de cel omdat hij had deelgenomen aan prodemocratiebetogingen in Hongkong. 

Peking heeft zowat een jaar geleden een nieuwe nationale veiligheidswet ingevoerd voor de voormalige Britse kroonkolonie. Ze is gericht tegen activiteiten die China als subversief, separatistisch, terroristisch of als een samenzwering beschouwt. Volgens tegenstanders ondermijnt de wet de ruime autonomie die Hongkong was gegarandeerd.

Meest gelezen